MENIU

Comuniştii rămân la 48 de mandate, arată rezultatele după numărarea tuturor voturilor

Foto: NewsIn

Partidul Comuniştilor din R.Moldova îşi menţine cele 48 de mandate, cu un scor de 44,7% la alegerile de miercuri, arată rezultatele date publicităţii de Comisia Electorală Centrală după numărarea tuturor voturilor.

Partidul Liberal Democrat (PLDM) a acumulat 16,6% din voturi, Partidul Liberal (PL) 14,7%, Partidul Democrat (PD) 12,5%, iar Alianţa Moldova Noastră (AMN) 7,3%. În mandate, rezultatele sunt neschimbate faţă de ultima numărătoare anunţată joi: comuniştii au 48 de mandate, PLDM 18, AMN 7, PL 15 şi PDM 13 mandate.

Rezultatele trebuie validate de Curtea Constituţională.

Cu aceste rezultate, comuniştii nu pot obţine votul de încredere al Parlamentului pentru un guvern format de un membru de-al lor. Pe de altă parte, preşedintelui ţării, Vladimir Voronin, îi revine sarcina de a numi premierul, iar celelalte patru partide nu îl pot forţa în niciun fel să numească un membru al lor.

Surpriza acestui scrutin a fost produsă de formaţiunea condusă de Marian Lupu, care se află în postura de arbitru al raportului de forţe din noul Parlament. Preşedintele PD, Marian Lupu, a declarat joi într-un interviu acordat NewsIn că "scenariul cel mai nefericit", dar plauzibil, este posibilitatea ca actualul Parlament să fie dizolvat în toamnă ajungându-se din nou la alegeri parlamentare anticipate, care nu vor putea avea însă loc decât anul viitor.

Republica Moldova se află în impas politic după alegerile din luna aprilie, câştigate detaşat de comunişti, aflaţi la putere din 2001. Manifestaţiile împotriva PC au degenerat, însă, în violenţe, iar protestatarii au devastat clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei.

CITEŞTE ŞI Miercuri au avut loc alegeri legislative anticipate în Republica Moldova