MENIU

Compania Dalli a dat în judecată Consiliul General al Municipiului Bucureşti

Foto: all-news.ro

Compania Dalli a anunţat că a dat în judecată Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru constatarea legalităţii şi valabilităţii contractului semnat în 1995 privind administrarea locurilor de parcare cu plată din centrul oraşului.

Compania contestă argumentul invocat de primarul general Sorin Oprescu pentru preluarea parcărilor, şi anume acela al nulităţii contractului, motivând că prelungirea acestuia printr-un act adiţional în 2005 nu respectă prevederile legale.

În plus, Dalli a depus o plângere penală împotriva lui Oprescu şi a secretarului general al Capitalei, Tudor Toma, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Plângerea penală face referire la dispoziţia de primar din 16 iulie prin care sunt preluate parcările din administrarea Dalli, care nu respectă legislaţia în vigoare deoarece a fost pusă în execuţie înainte de a fi comunicată prefectului Capitalei şi adusă la cunoştinţă opiniei publice şi persoanelor interesate, în termen de cinci zile.

În plus, prin emiterea acestei dispoziţii se încalcă şi hotărârea CGMB din 27 februarie 2002 în care se stabileşte "administrarea tuturor locurilor de parcare aflate pe domeniul public sau privat al Municipiului Bucureşti se va face exclusiv în condiţiile prevăzute în contractele încheiate în acest scop cu administratorii acestora. În cadrul administrării va fi avut în vedere principiul maximizării folosirii fiecărui loc de parcare din Municipiul Bucureşti, iar administraţia publică locală va sprijini, fără a se implica direct, administrarea eficientă a locurilor de parcare aflate pe domeniul public local".

În acelaşi timp, secretarul general al Capitalei, eşi avea obligaţia de a sesiza CGMB cu privire la nelegalitatea dispoziţiei, a avizat-o, fiind astfel co-autor la înfăptuirea infracţiunii, susţin reprezentanţii companiei Dalli.

Municipalitate a preluat, vineri, cele peste 3.000 de locuri de parcare exploatate de SC Dalli Exim SA, acţiune anunţată iniţial pentru 13 iulie. Preluarea s-a efectuat în 100 de amplasamente din Bucureşti, unde sunt locurile de parcare.

Dalli Emix SA a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, decizia de a se retrage din zona parcărilor cu plată din centrul Capitalei, precizând că nu doreşte să continue o situaţie conflictuală care afectează cetăţenii Bucureştiului.

Primăria precizează că în 18 dintre amplasamente, unde se află 366 de locuri, parcarea va fi gratuită timp de o lună. În celelalte parcări, dupa încheierea procesului de predare-primire între reprezentanţii PMB şi angajatii Dalli, lucrătorii Direcţiei Parcări vor începe taxarea locurilor de parcare.

Conducerea Dalli Exim SA  a reacţionat printr-un comunicat remis în care arăta că orice acţiune a Primăriei Municipiului Bucureşti de preluare a parcărilor cu plată nu respectă contractul existent între cele două instituţii şi a anunţat că va da în judecată Primăria.
Primarul Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu, a anunţat, pe 14 iunie, la bilanţul unui an de mandat că a înştiinţat firma Dalli Exim că îi încetează contractul cu municipalitatea pentru parcările din Bucureşti, la exact 11 luni după ce afimase că a reziliat acest contract. Oprescu spunea tot atunci că predarea-primirea celor peste 3.300 de locuri de parcare urma să se facă în 30 de zile de la notificare, astfel că până la data de 11 iulie toate parcările treceau în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti.

Iniţial, Sorin Oprescu a declarat în şedinţa din 11 iulie 2008 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti că a reziliat contractul cu Dalli. "Am reziliat contractul pentru parcări cu firma Dalli", anunţa Oprescu motivâd că era un contract dezavatanjos pentru municipalitate. Ulterior, însă, şi-a nuanţat afirmaţia, precizând că a început "demersurile legale pentru rezilierea contractului".

Firma Dalli a fost înfiinţată în 1993 de omul de afaceri Dorin Cocoş. Însă omul de afaceri Dorin Cocoş a declarat, pentru NewsIn, că nu mai are nicio legătura cu firma Dalli de şase ani. "Primarul Oprescu minte, implicându-mă pe mine în acestă afacere", a spus Cocoş.