MENIU

Comisia Prezidenţială propune pensionarea la 70 de ani

Foto: newsIn

Vârsta de pensionare ar trebui să crească la 70 de ani. Aceasta este soluţia propusă de experţii de la Cotroceni pentru a repune pe picioare sistemul de pensii.

Reducerea numărului de pensionari şiechilibrarea fondului de pensii sunt  recomandările făcute de experţii care au lucrat la Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice din România.

Potrivit raportului Comisiei Prezidenţiale, pentru a menţine o pondere de 30% a pensionarilor din popu­laţia totală a ţării vârsta medie reală de pensionare ar trebui să fie de 65 de ani. Astfel, se arată în document, în 2050, la o posibilă populaţie de 16,7 milioane de persoane, vom fi 5 milioane de persoane pen­sionate numai dacă românii se vor pensiona la 70 de ani.

Cu toate acestea, potrivit Institutului Naţional de Statistică, speranţa de viaţă a românilor a fost, în 2008, de 69,5 ani la bărbaţi şi 76,7 ani la femei. Dacă vârsta de pensionare ar fi fost anul trecut de 70 de ani, mulţi bărbaţi ar fi murit cu jumătate de an înainte de a primi prima pensie.

Raportul recomandă şi "eliminarea inechităţilor din sistem" prin reducerea pensiilor aberante (exagerat de mari) şi unificarea sistemului public de pensii.

Se propune recalcularea pensiilor pentru toate categoriile care au obţinut privilegii şi eliminarea pre­vederilor privind păstrarea unui drept odată obţinut dacă acesta este plătit din fonduri care nu au existat la data acordării sau este obţinut printr-o procedură incorectă/inechitabilă faţă de generaţiile actuale sau viitoare.

Mai multe articole despre:
salarii pensii fonduri vârsta de pensionare