MENIU

Comisia Europeană vrea să limiteze volumul maxim al player-elor portabile la 85 decibeli

Comisia Europeană vrea ca toate playerele portabile din statele Uniunii să aibă volumul de sunet limitat

Nu mai puţin de 10 milioane de europeni, potrivit statisticilor de la Bruxelles, se confruntă cu pericolul surdităţii definitive deoarece au tendinţa de a asculta muzică foarte tare ca să acopere zgomotul de fond al oraşului.

Uniunea Europeană ţine să aibă grijă şi de urechile noastre. Comisia Europeană vrea ca toate playerele portabile din statele Uniunii să aibă volumul de sunet limitat. Bruxelles-ul ia foarte în serios problema pentru că foarte mulţi oameni riscă să surzească pentru că ascultă muzică la căşti, la maximum.

Comitem un mic măcel asupra timpanelor noastre în fiecare zi, spun specialiştii, atunci cînd ascultăm, pe stradă sau în mijloacele de transport, muzică la maximum.

După ce a comandat câteva studii care i-au confirmat pericolul, Comisia Europeană a decis: toate mp3 player-ele vândute pe continent să fie limitate la o emisie de zgomot de 85 de decibeli - pentru comparaţie, un mp3 bun, cu căştile adecvate, poate reda muzica la 120 de decibeli, adică mai tare decît zgmotul făcut de un avion cu reacţie la decolare. Aşa că, de luna viitoare, Comisia va demara consultări cu toate organismele de standardizare, iar la primăvară e aproape sigur că va fi adoptată o astfel de măsură. Cei care vor dori să scape, în astfel de condiţii, de zgomotul străzii vor trebui să revină la căştile mari, mai incomode, dar mai fidele şi mai bine antifonate.