MENIU

Comisia Europeană cere extinderea informaţiilor pe etichetele alimentare

Foto: RTV

În curând, vom putea afla de pe etichete de unde provine, de exemplu, carnea folosită la salam. Comisia Europeană cere comercianţilor să menţioneze locul de provenienţă al fiecărui ingredient.

Noile etichete trebuie să precizeze originea ingredientelor, precum şi locul unde au fost prelucrate. Acum de pe ele putem afla doar ţara de unde provine o parte din materia primă, nu şi locul în care a fost prelucrată aceasta.

De asemenea, etichetele vor trebui să cuprindă informaţii cheie privind calităţile nutritive ale produsului. Pe etichetă mai pot fi trecute şi alte calităţi ale produsului. De exemplu, poate fi specificat pe etichetă că alimentul este ecologic sau că are efecte pozitive asupra sănătăţii. Toate aceste condiţii vor fi valabile nu doar pentru produsele din magazine, ci şi pentru cele folosite în restaurante sau de firmele de catering.

Noile cerinţe sunt deja obligatorii pentru anumite produse comercializate în Uniunea Europeană. Este vorba despre carnea de vită neprelucrată, carnea de pasăre, fructele, legumele, ouăle, mierea, vinul şi uleiul de măsline. Hotrârea Comisiei Europene ar urma să intre în vigoare din 2010.

Mai multe articole despre:
comercianţi Comisia Europeană alimente etichete