MENIU

Comisia Electorală moldoveană a decis ca renumărarea voturilor să se facă într-o zi

Foto: timpul.md

Renumărarea voturilor la alegerile parlamentare se va efectua într-o singură zi, 15 aprilie, a decis luni Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova, deşi Curtea Constituţională fixase un termen de nouă zile, cu posibilitatea de a-l prelungi.

Potrivit INFOTAG, preşedintele CEC Eugen Ştirbu a anunţat jurnaliştilor după încheierea şedinţei că "CEC a aprobat procedura de renumărare a voturilor". Potrivit lui, în procedură vor fi antrenaţi toţi membrii comisiilor de la secţiile de votare. În dimineaţa zilei de 15 aprilie, de la instanţele de judecată din teritoriu vor fi aduse buletinele de vot la secţiile de votare. Pe parcursul zilei va fi efectuată renumărarea tuturor voturilor, vor fi completate protocoalele, după care buletinele vor fi întoarse înapoi la instanţele de judecată, iar protocoalele de renumărare a voturilor vor fi trimise la comisiile de circumscripţie. CEC a stabilit că trebuie să primească protocoalele de la comisiile de circumscripţie nu mai târziu de 16 aprilie.

Anterior, se presupunea că la renumărarea voturilor vor fi antrenaţi doar membrii comisiilor de circumscripţie, aşa cum a fost în 2001, când acest proces a durat 10 zile. De această dată la renumărarea voturilor vor participa, ca şi în noaptea de după alegeri, circa 20.0000 de persoane la toate secţiile de votare (1.977). Renumărarea se va desfăşura în prezenţa reprezentanţilor partidelor şi observatorilor.