MENIU

Comisia de abuzuri ar putea solicita înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul "Spiru Haret"

Preşedintele Comisiei de abuzuri a Camerei Deputaţilor, Ioan Stan (PSD), a afirmat că membrii acestei comisii ar putea să ceară înfiinţarea unei comisii de anchetă care să cerceteze circumstanţele în care a izbucnit scandalul legat de Universitatea "Spiru Haret" după audierea Ecaterinei Andronescu.

Comisia de abuzuri a Camerei i-a audiat pe prorectorul de la "Spiru Haret" şi pe reprezentanţii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) ca urmare a sesizărilor depuse de universitate şi de absolvenţi ai acestora împotriva Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

În cadrul audierilor, Bică a acuzat-o pe fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu de faptul că a lansat o campanie împotriva Universităţii "Spiru Haret" chiar în perioada admiterii la universităţi cu scopul de a reduce numărul de studenţi ai universităţii. "Ministerul n-a ţinut cont de nişte sentinţe judedcătoreşti definitive şi irevocabile, a interpretat neprofesionist şi chiar cu rea credinţă legea. A încercat să scoată universitatea de pe piaţa învăţământului şi să realizeze admiterea în alte universităţi care, datorită taxelor universitare împovărătoare, nu aveau înscrieri de studenţi", a spus prorectorul de la "Spiru Haret".

Gheorghe Bică a invocat hotărârile judecătoreşti din cauzele în care absolvenţi ai "Spiru Haret" au dat în judecată ministerul pentru că le-a fost interzisă participarea la concursurile de titularizare din învăţământ, procese cîştigate de absolvenţi.

În schimb, reprezentanţii ARACIS au reclamat faptul că "Spiru Haret" a încălcat procedurile legale deoarece a deschis programe de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă pentru specialităţi pentru care primise autorizare doar pentru cursuri la zi. Ioan Curtu, preşedintele ARACIS, a spus că "Spiru Haret" a refuzat evaluarea legală la cinci ani de la acreditare a diverselor specialităţi şi a susţinut că, în afara Bucureştilor, universitatea a deschis şi filiale în condiţii improprii. "Cine are bube, cine nu îndeplineşte criteriile, nu doreşte să fie evaluat. Nu au fost puţine ocazii în care Spiru Haret ne-a blamat, că suntem politici, că nu suntem obiectivi", a spus Curtu în cadrul audierilor.

El a susţinut că "Spiru Haret" a deschis centre de învăţământ universitar la distanţă în comune în care nu exista nici măcar un liceu. "Am să vă spun o butadă referitoare la învăţământul ID: Învăţământul la distanţă,/ E de mare importanţă./ Ţine studentul departe/ Şi de şcoală, şi de carte", a spus Curtu invocând faptul că Spiru Haret a cerut autorizare pentru anumite cifre de şcolarizare, în timp ce numărul de studenţi era, în unele cazuri, de până la zece ori mai mare.