MENIU

Comerţul on-line din România este în creştere

Foto: RTV

Comoditatea, preţurile mai bune sau lipsa timpului sunt motivele invocate de români atunci când decid să facă shopping on-line. Numărul celor care şi-au făcut cumpărăturile pe net a ajuns în primele trei luni ale anului la un sfert de milion de oameni. Adică aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

S-ar putea spune că shoppingul electronic îi face în ciudă crizei! Dacă în primele luni din 2007 s-au înregistrat doar 60 000 de tranzacţii, în aceeaşi perioadă a anului trecut numărul a sărit de 140 000. În 2009 însă, au fost înregistrate până acum peste 250 000 de vânzări on-line.

Cupărând on-line, cumpărătorii observă în primul rând preţurile mai mici. Comercianţii nu plătesc chirie şi au mai puţini angajaţi decât cei care deţin un magazin clasic. Reprezentanţii Asociaţiei de Plăţi Electronice din România spun că a crescut şi numărul românilor care plătesc cu cardul, în loc să achite cash.

Folosind cardul nu plătiţi nici un comision. În schimb, dacă achitaţi cumpărăturile cu banii jos trebuie să treceti întâi pe la un bancomat pentru a scoate bani. Acolo veţi plăti comisioane care diferă de la o bancă la alta. Cardul este mai sigur şi în cazul unui furt. Cu un singur telefon, acesta poate fi blocat şi nu veţi pierde nici un ban. De asemenea, cu cardul puteţi plăti oricând şi în orice monedă, fără a fi nevoiţi să cumpăraţi valută de la o casă de schimb.