MENIU

Comerţul cu artificii

Comerţul cu petarde şi artificii nu a dispărut, chiar dacă e ilegal. E drept, nu se mai face în văzul lumii, pe tarabe, ca în anii trecuţi. Acum, artileria de revelion se cumpără numai prin comenzi serioase şi la un preţ care nu mai e pentru oricine.

În piaţa Sălăjan prima întrebare adresată unei persoane care aparent vinde doar blugi, fesuri şi covrigi se lasă cu promisiunea că în jumătatea de oră vine marfa solicitată.

Oamenii cunosc amenzile dar şi faptul că vânzarea unor astfel de produse îi poate băga în închisoare. Aceste motive nu sunt suficiente pentru a-i face sa renunţe. Sunt însă mai precauţi. Profiturile pentru aceşti vânzători vor creşte considerabil în următoarele zile odată cu apropierea revelionului.

 

Un foc de artificii de peste 29.000 de lei. Nu este o ofertă specială pentru noaptea de Revelion, ci valoarea amenzilor aplicate de poliţişti în decurs de trei zile celor care au fost prinşi comercializând ilegal obiecte pirotehnice.

De asemenea, peste 70 de persoane s-au ales cu dosare penale. O activitate nu doar ilegală, dar şi foarte periculoasă. În ultima lună doi copii s-au ales cu răni grave pentru că s-au jucat cu petarde fără a fi supravegheaţi de părinţi.

Campania "Foc de artificii" a fost declanşată de Poliţia Română în data de 15 noiembrie. Până acum au fost întocmite 200 de dosare penale persoanelor care au încălcat legea privind regimul materiilor explozive.

Week-end-ul trecut, 19-20 decembrie, peste două mii de poliţişti au făcut controale în acest sens în târguri, en-gross-uri, supermarketuri, dar şi în punctele de trecere a frontierei.

În total, 1.600 de controale şi 276 de sancţiuni. În doar trei zile, au fost confiscate aproape 250.000 de articole pirotehnice-petarde şi artificii, în valoare de 43.000 de lei.

Acestea urmează să fie distruse într-un loc special amenajat. Poliţiştii de la structurile de arme, explozivi şi substanţe toxice spun că astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare.

Mai multe articole despre:
null