MENIU

Cod portocaliu de avalanşe la munte

Foto: Realitatea TV

Vremea caldă din ultima vreme i-a tentat pe mulţi turişti, şi în acest weekend, să meargă la munte. Specialiştii, însă, au avertizat: odată cu încălzirea, a crescut şi riscul de avalanşe până la cod portocaliu.

Ploile au continuat sâmbătă, în special în masivele vestice, iar duminică au cuprins absolut toate masivele, ceea ce a sporit semnificativ riscul de avalanşe. De asemenea, e bine să ştim că nu numai ploile sunt vinovate de riscul de gradul 3 de avalanşe pe o scară de la unu la cinci, dar şi vântul care suflă dinspre sud, vânt cald, care la rândul lui va continua să topească şi să umezească zăpada depusă.

La peste 2000 de metri, în Bucegi şi Făgăraş în special, precipitaţiile au fost aşteptate să acţioneze ca o suprasarcină, ducând la alunecarea stratului de zăpadă de suprafaţă. Să nu uităm că riscul avalanşelor este cel mai adesea amplificat şi de trecerea turiştilor şi, mai ales, a schiorilor, ca şi de ruperea unor cornişe.

Risc de avalanşe, aşadar, mare, de cod portocaliu, în anumite situaţii fiind posibile declanşări spontane de avalanşe medii şi chiar mari.

Mai multe articole despre:
munte avalanşe risc