MENIU

Coaliţia în impas: PSD decide soarta Guvernului

Foto: newsIn

PSD ar putea ieşi de la guvernare pentru că premierul Boc a decis remanierea ministrului Dan Nica. Social democraţii au la dispoziţie 24 de ore pentru a găsi un înlocuitor pentru portofoliul de la Interne. Şi tot 24 de ore îi lasă PSD premierului pentru a reveni asupra deciziei de remaniere. În vreme ce minutele se scurg, social-democraţii s-au reunit la şedinţa Comitetului Executiv unde au stabilit să îl susţină în continuare pe Dan Nica.

În CEx al PSD s-a hotărât susţinerea în continuare a lui Dan Nica, iar dacă primul ministru, Emil Boc, nu va reveni asupra deciziei de remaniere a lui Nica, miniştrii PSD sunt hotărâţi să demisioneze. Presiunea este maximă şi vine din toate părţile: de la membrii partidului, de la Guvern, de la Cotroceni. La acestea, se adaugă candidatura lui Sorin Oprescu, susţinută explicit de foşti membri ai PSD, care ameninţă să racoleze şi alţi nemulţumiţi ai partidului. O variantă care ar putea ajuta PSD să iasă cu obrazul curat ar fi aceea ca preşedintele Traian Băsescu să nu fie de acord cu remanietrea lui Dan Nica.

Declaraţiile social-democraţilor dinaintea şedinţei par să încline tot mai mult balanţa în direcţia demisiei colective a miniştrilor PSD.

Zgonea: Orice minut pe care-l stăm la guvernare acuma creează un prejudiciu de imagine şi tuturor celor care au votat PSD.

Deputatul Valeriu Zgonea a susţinut ideea ieşirii PSD de la guvernare, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al partidului, afirmând că majoritatea parlamentarilor PSD susţine această idee.

"În rândul parlamentarilor există o nemulţumire de foarte mult timp că timp de  nouă luni de zile foarte mulţi colegi nu au fost puşi pe funcţii, aşa cum era Parteneriatul pentru România, că s-a tergiversat, că anumite măsuri care trebuiau să scoată România din criză nu au fost luate (...) Părerile au fost împărţite în funcţie de ce s-a discutat, unii au fost pro, alţii au fost contra, totuşi suntem fericiţi în acest moment că am păstrat stabilitatea guvernamentală ca să putem să luăm banii pentru cetăţenii României pentru pensii şi salarii pentru următoarele luni de zile", a declarat Zgonea.

Iliescu:  Poate că ar trebui să ieşim de la guvernare

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat înaintea şedinţei CEx că îi pare rău că s-a ajuns în situaţia în care i se confirmă "scepticismul" în legătură cu decizia de a accepta alianţa PSD-PDL şi că PSD ar putea ieşi de la guvernare.

"Faptele îmi confirmă scepticismul în legătură cu decizia de a accepta această alianţă şi poate că ar trebui să ieşim de la guvernare", a spus Ion Iliescu, înainte de începerea şedinţei CEx al PSD.

"Deocamdată un singur comentariu: îmi pare rău că faptele îmi confirmă scepticismul în legătură cu decizia de a accepta această alianţă. Asta este tot ce pot să spun. Altminteri, e serioasă motivaţia domnului Boc? Judecaţi singuri", a spus Iliescu.

Întrebat dacă PSD va ieşi de la guvernare, Iliescu a spus: "Poate".

Vanghelie: Dacă şi Traian Băsescu îl demite pe Dan Nica, la fel toţi miniştrii PSD vor demisiona

"Evident că PSD va lua o decizie, iar dacă se va atinge de ministrul nostru, Nica, care este un ministru competent, considerăm că toţi miniştri noştri ar trebui să-şi dea demisia. Considerăm că primul-ministru trebuie să se mai gândească. Dacă şi Traian Băsescu îl demite pe Dan Nica, la fel toţi miniştrii PSD vor demisiona", a declarat Marian Vanghelie la intrarea în CEx PSD.

"Traian Băsescu e cel care a comandat şi a exectuat toate deciziile care s-au luat în Guvern, el este cel care s-a implicat în deciziile luate asupra Legii Eduaţiei (...)", a mai spus Vanghelie.


Radu Mazăre: Băsescu destabilizează ţara

"Nu am zis întotdeauna să nu stăm cu aştia la guvernare, pentru că lucrurile vor sta prost?. Şi stăm prost! Cum am spus în iarnă: Afară! spunem şi acum tot aşa: Afară!. Oricum ţara este destabilizată şi cel care o destabilizează este Băsescu. Nu fac niciodată ce spune preşedintele pentru că Preşedintele spune lucruri rele", a spus Mazăre.