MENIU

Clădirea Operei din Oslo, cel mai bun proiect arhitectural al Europei

Foto: www.e-architect.co.uk

National Opera and Ballet din Oslo a fost selectată de juriul premiului european pentru arhitectură contemporană, desfăşurat sub egida Uniunii Europene, ca fiind edificiul architectural contemporan cel mai bun al ultimilor doi ani.

Impunătoarea construcţie, concepută de agenţia norvegiană Snøhetta în 2008, este construită în centrul capitalei norvegiene, în zona Bjorrita. Este un edificiu cultural luxos, în care domină marmura şi sticla. În interior, vizitatorul descoperă un oraş în miniatură şi două impozante săli de spectacol, cu 1.300 de locuri. “Această operă este, mai întâi, un spaţiu urban foarte fizic, oferit oraşului. Este emblematică pentru noua tipologie a clădirilor care regenerează oraşul”, explică Francis Rambert, preşedintele juriului.

Agenţia Snøhetta, al cărei nume înseamnă “acoperiş de zăpadă”, este coordonată de arhitecţii Craig Dykers şi Kjetil Trædal Thorsen şi aplică un concept de arhitectură-peisaj narativă. Cei doi au devenit celebri ca artizani ai bibliotecii din Alexandria, în 2002.

În cursa pentru premiul european, cunoscut ca premiul Mies- van-der-Rohe, au intrat 340 de proiecte, din care juriul a selectat o listă scurtă de cinci, printre care Zenith Music Hall din Strasbourg şi Universitatea Luigi Bocconi din Milano.

Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană este decernat o dată la doi ani şi aduce câştigătorului o recompensă financiară de 60.000 de euro. Anul acesta, ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 28 mai.
Mai multe articole despre:
Oslo arhitectură