MENIU

CJ Timiş vrea să construiască un parc cu panouri solare, pe o suprafaţă de 60 de hectare

Foto: wordpress.com

Consiliul Judeţean Timiş (CJT) vrea să construiască un parc cu panouri solare, pe o suprafaţă de 60 de hectare situate la circa nouă km de Timişoara, care să asigure energia electrică pentru întreaga administraţie din judeţ.

Consilierii judeţeni din Timiş au aprobat astăzi promovarea un proiect pentru înfiinţarea unui parc pentru producţie de energie fotovoltaică. Terenul pe care ar urma să se construiască acest parc de producere a energiilor alternative se află în localitatea Covaci, pe 60 de hectare, în locul unde trebuia să se construiască groapa ecologică de gunoi a judeţului.

"Acolo unde la un moment dat ne gândeam să facem deponia Timişoarei, venim cu un super proiect, cel mai ecologic proiect posibil, parc de celule fotovoltaice, care să asigure energia electrică pentru întreaga administraţie din judeţul Timiş, în aşa fel încât balanţa energetică în final să fie zero, ca plată şi ca cerere şi ofertă. Dacă lucrurile funcţionează normal, vom avea parcul într-un an şi jumătate. Noi depunem acest proiect în luna iulie", a declarat astăzi corespondentului NewsIn, preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc.

O firmă austriacă specializată în producerea energiilor regenerabile a făcut un studiu prin care demonstrează că, dacă pe acel teren ar fi montate panouri fotovoltaice, instituţiile publice din Timiş ar economisi sumele plătite pe energia electrică.

Fondurile pentru realizarea acestui obiectiv vor fi accesate prin Programul Operaţional Sectorial - Axa 4 - "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi". Investiţia atinge maximum 200 de milioane de euro, iar veniturile pot depăşi 24,5 de milioane de euro anual. Pe cele 60 de hectare s-ar putea amplasa panouri solare fotovoltaice cu o capacitate de circa 35 MW. La nivelul unei investiţii de 180-200 milioane euro, se estimează un necesar de cofinanţare din partea beneficiarului/beneficiarilor de minimum 5%, adică 10 milioane euro.

"Judeţul Timiş dispune de un potenţial adecvat pentru valorificarea energiei solare şi există interes din partea agenţilor economici de a dezvolta astfel de investiţii din Timiş. Acest interes confirmă fezabilitatea acestui proiect", se arată în proiectul de fundamentare a hotărârii de Consiliu Judeţean.

Preşedintele Comisiei Economice din CJ Timiş, Viorel Sasca (PNŢCD), a propus ca, din cele 60 de hectare, 15 să fie folosite pentru un parc de producţie a echipamentelor necesare acestei industrii, iar restul de 45 de hectare să fie alocate panourilor fotovoltaice.

În judeţul Timiş, consumul public de energie este semnificativ la nivelul autorităţilor publice locale. La o primă estimare, conform datelor de consum mediu pe categorii de localităţi, se constată că acesta este de circa 30 MW/an la nivelul comunelor şi de circa 2.000-10.000 MW/an în oraşele.

Terenul de 60 de hectare a fost, în trecut, disputat de CJ Timiş şi Primăria Timişoara. Municipalitatea dorea ca acel teren, primit de CJT de la Administraţia Domeniului Statului pentru a se construi o groapă de gunoi ecologică, să fie dat persoanelor care au dreptul la terenuri, prin revendicare. Iniţial, ideea şefului CJ Timiş a fost ca pe cele 60 de hectare să se ridice un complex sportiv şi un stadion nou, cu 35-40.000 de locuri. Valoarea proiectului era de circa 100 de milioane de euro.