MENIU

Cinci miliarde de lei vechi au dispărut din contul unui ieşean

Foto: RTV

Un ieşean se plânge i-au dispărut din cont peste 500.000 de lei. Banii au fost retraşi de persoane neautorizate, în decursul a doar trei săptămâni. Radu Mitrovici spune ca doar el şi soţia sa puteau face operaţiuni cu contul firmei deschis la ProCredit Bank şi bănuieşte că un angajat a "jonglat" cu banii săi, având suspiciuni şi asupra funcţionarilor băncii.

Radu Mitrovici este administratorul firmei Promottion Invest Grup, care are ca obiect de activitate producerea containerelor metalice, utilizate pentru cazarea muncitorilor de pe şantierele de construcţii. În august 2007, bărbatul a deschis la sucursala din Iaşi a ProCredit Bank un cont comercial. Pentru siguranţa depunerilor şi retragerii de numerar sau alte operaţiuni din contul societăţii, bărbatul a depus la bancă câte un specimen de semnătură, al lui şi al soţiei, precum şi specimenul de ştampilă autorizat pentru aplicarea pe documentele de plată sau încasare.

În urma unei verificări contabile, administratorul firmei a constatat anul trecut că în doar trei săptămâni din conturile firmei au dispărut peste 450.000 de lei, iar din inventarul firmei, bunuri în valoare de 100.000 de lei, cumpărate cu bani ridicaţi din conturile firmei, dar care nu au ajuns niciodat la firmă.

"Marea surpriză a clientului meu a fost în momentul în care un bilet la ordin emis în aceeaşi manieră, în suma de aproximativ 40.000 de lei, a fost refuzat de bancă, pentru lipsa de disponibil şi nu pentru faptul că nu avea semnatură şi ştampilă autorizată", explică avocat Alec Bernic, reprezentantul lui Radu Mitrovici.

Societatea intenţionează să depună plângere împotriva funcţionarilor băncii pentru neglijenţă în serviciu, urmând ca ProCredit Bank să fie chemată ca parte civilă responsabilă. Solicitaţi să comenteze şi să explice cum a fost posibilă o asemenea situaţie, reprezentanţii ProCredit Bank au invocat "secretul bancar".

Administratorul firmei îl bănuieşte pe fostul director de la firma că ar fi jonglat cu banii din conturile societăţii. Radu Mitrovici şi Mihail Ciornei au fost ambii asociaţi şi administratori la firma ProContainer, din care ulterior s-a desprins Promottion Invest Grup, la aceasta din urmă Ciornei figurând doar ca director. Mitrovici îşi bănuieşte fostul director că şi-a înfiinţat o societate paralelă şi că s-ar fi folosit de clienţii şi banii firmei la care lucra pentru a prelua contracte şi mărfuri. Avocatul lui Ciornei susţine însă că acesta nu a făcut nimic ilegal.