MENIU

Chiliman: Am reţineri că MDRL poate acoperi 50% din costul reabilitării termice

Foto: intactnews.ro

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că are reţineri în ceea ce priveşte capacitatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei de a acoperi jumătate din costul reabilitării termice, aşa cum este prevăzut în lege.

"Am reţineri în ceea ce priveşte capacitatea ministerului de a veni cu cei 50% prevăzuţi prin lege", a declarat Andrei Chiliman.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobată în martie de executiv, costul reabilitării termice a unei locuinţe este suportat în proporţie de 50% de către stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, 30% de către autorităţile locale şi 20% de către proprietar.

Primarul sectrorului 1 a mai declarat că i se pare insuficientă suma alocată de minister în acest an pentru Programul de reabilitare termică a locuinţelor.

"Principala problemă a acestui program o reprezintă finanţarea din partea ministerului. Suma este prea mică şi va fi insuficientă. Faţă de cerinţele noastre de fonduri la MDRL pentru cele 83 de blocuri pe care intenţionăm să le reabilităm în acest an am primit jumătate şi am reticenţe că ministerul ne poate aloca mai mulţi bani", a precizat Chiliman.

O altă problemă identificată de Chiliman este legată de RADET. "Eu degeaba izolez termic un bloc, dacă la interiorul lui, la interfaţa cu RADET, nu am un contor care să funcţioneze şi un sistem care să nu permită consumul de energie mai mult decât este necesar", a adăugat primarul Sectorului 1.

Potrivit acestuia, primele 20 imobile din sectorul pe care-l conduce vor fi reabilitate termic la jumătatea lunii iulie. În prezent, în Sectorul 1 sunt în proces de izolare termică 46 de blocuri.

"Din cele 83 de blocuri pe care vrem să le reabilităm termic, respectiv 4.500 de apartamente, la primele 46 de blocuri am început deja lucrările. Mai avem nişte licitaţii contestate însă sperăm ca până la mijlocul lui august să le avem pe toate în execuţie", a precizat edilul Sectorului 1.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei are alocate în acest an, pentru Programul de reabilitare termică, 360 milioane lei, care, potrivit reprezentanţilor ministerului, vor duce la reabilitarea termică a 43.000 de apartamente în 1.070 de blocuri.

"Dacă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei va aloca 360 de milioane de lei pe an pentru acest program, la un cost total al proiectului pentru toate apartamentele din toate blocurile din România estimat la aproximativ 10 miliarde de euro, vom termina reabilitarea termică în aproximativ 20 de ani", a spus Chiliman.

Edilul sectorului 1 a adăugat că i se pare aberant ca începând din ianuarie 2010 să fie solicitat certificat energetic proprietarilor care locuiesc în  imobile care nu au fost supuse procesului de reabilitare termică.

Programul de eficientizare energetică a locuinţelor vizează reducerea consumului anual specific pentru încălzire. În program sunt cuprinse apartamentele realizate după planuri întocmite în perioada 1950-1990.