MENIU

Cheltuielile pentru salariile angajaţilor de la stat vor creşte cu 10% anul viitor

Instituţiile publice vor primi mai mulţi bani pentru salariile angajaţilor

În loc să taie din cheltuieli, statul le măreşte. Anul viitor, multe din instituţiile publice vor primi mai mulţi bani pentru salariile angajaţilor. În unele cazuri, sumele sunt duble faţă de acest an.

Deşi experţii Fondului Monetar Internaţional ne-au atras atenţia că 2010 trebuie să fie anul economiilor dacă vrem să atingem ţinta de deficit bugetar, cheltuielile cu personalul cresc cu 10% anul viitor. O explicaţie pentru creşterea cheltuielilor ar fi aceea că multe instituţii care până în luna noiembrie a acestui an se autofinanţau, au trecut acum în subordinea ministerelor şi trebuie să primească bani de la buget.

Cea mai mare majorare o găsim la Ministerul Muncii, acolo unde cheltuielile cu personalul se dublează anul viitor. Şi la Ministrul Justiţiei fondurile pentru salarii cresc cu aproape 50% şi depăşesc 1,3 miliarde de lei.

Curtea Constituţională este şi ea pe lista de majorări. Anul viitor va avea la dispoziţie pentru salariile angajaţilor 12,4 milioane de lei, cu 54% mai mult.

Drepturi câştigate în instanţă. Aşa justifică secretarul de stat la Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, cei 54% alocaţi în plus faţă de 2009, la fondurile pentru salarii de la Curtea Constituţională. Declaraţia a fost făcută la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Realitatea zilei.

\"Sunt exact acele sporuri recunoscute de instanţele judecătoreşti, pe care a trebuit să le recunoaştem şi noi, că nu am avut ce face\", a spus Gherghina.

Cheltuielile cu personalul vor creşte în 2010 şi la Administraţia Prezidenţială cu aproape 12% sau la servicii. Cea mai mare creştere se înregitrează la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, unde fondurile pentru salariile angajaţilor vor fi majorate cu aproape 4%.