MENIU

Cheltuielile bugetare pentru bunuri şi servicii au crescut în ultimele două luni

Foto: shutterstock.com

Cheltuielile bugetare cu bunuri şi servicii au crescut în primele două luni din 2009 cu 8,9% faţă de perioada similară a anului trecut, la 3,64 miliarde lei, ponderea lor în PIB sporind, de asemenea, de la 0,66% la 0,69%, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, declara, în schimb, la sfârşitul şedinţei de guvern de săptămâna trecută, că Executivul a revizuit în scădere estimarea produsului intern brut pentru anul 2009, deficitul bugetar estimat pentru acest an fiind de 4,6% din PIB, ceea ce implică reducerea cheltuielilor cu 0,85% din PIB şi creşterea veniturilor cu 0,25% din PIB.

Astfel, Pogea a explicat că vor trebui reduse în principal cheltuielile de personal, precum şi cele cu bunurile şi serviciile, cu autoturismele şi echipamentele de birou.

Datele publicate miercuri de MFP mai arată că sumele din transferuri, în special cele pentru asistenţă socială, precum şi cheltuielile de personale deţin cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor bugetare (73,4%) după primele două luni din 2009, în uşoară creştere faţă de acelaşi interval din 2008.