MENIU

Cheile Bicăjelului se află în amonte de mai cunoscutele Chei ale Bicazului

Foto: RTV
Cheile Bicăjelului, judeţul Neamţ

Cine nu a văzut măcar o dată în viaţă Cheile Bicazului? Munţi uriaşi care parcă îşi dau mâna deasupra ta, şoseaua strecurându-se timid printre ei, râul năvălind vijelios. Ei bine, Cheile Bicazului au şi nişte surori mai mici, mai puţin cunoscute, dar la fel de spectaculoase.

Se numesc Cheile Bicăjelului, iar echipa Realitatea All Inclusive le-a descoperit în judeţul Neamţ. Atenţie! Mergeţi acolo numai însoţiţi de personal specializat şi cu echipament adecvat.

Ca să traversăm Cheile Bicăjelului e nevoie de ajutor serios, aşa că apelăm la specialişti. Trei speologi din Piatra Neamţ se oferă se meargă cu noi. Aflăm că misiunea noastră nu este tocmai uşoară. Avem nevoie de echipamente de căţărare, dar şi de costume de scafandru!

De ce costume de scafandru? Şeful grupului, Daniel, ne spune că va trebui să mergem chiar şi prin apă, câteodată destul de adâncă. Nu ne prea surâde ce auzim, dar nu mai dăm înapoi. Plecăm la drum! Ajunşi la destinaţie, începe echiparea. Costume de scafandru, bocanci speciali, căşti şi hamuri.

Stâncile apar semeţe în faţa noastră. Prima pantă cu care ne luăm la luptă trebuie coborâtă în coardă, ceea ce nu-i prea uşor. Are vreo 30 de metri. După instrucţie, începe aventura!

Odată ajunşi jos, descoperim şi de ce costumele de scafandru sunt atât de utile. Pârâul Bicăjel se întinde vijelios la picioarele noastre. Apa ajunge cam până la brâu, este foarte rece, iar fără costume nu poţi să rezişti mai multe de câteva minute.

După o oră, ajungem în cel mai dificil punct al traseului. Aici apa depăşeşte trei metri adâncime. Curenţii, deosebit de puternici, sunt însă cei mai periculoşi. Mai întâi coboară unul dintre ghizii noştri.

Urmăm noi, dar însoţitorii noştri nu ne lasă să coborăm decât asiguraţi cu corzi.

Cei mai experimentaţi aleg o variantă mai rapidă, dar mult mai periculoasă. Nu faceţi ca el!

După încă o oră, trebuie să plecăm înapoi. Acelaşi drum, numai că de data asta, trebuie să urcăm. Nu ne plângem însă, suntem mulţumiţi că am parcurs unul dintre cele mai frumoase şi spectaculoase trasee din România.

Mai multe articole despre:
realitatea all inclusive