MENIU

Champions League prezintă: Liverpool - Chelsea, episodul 4

Foto: www.uefa.com

Liverpool şi Chelsea se întâlnesc din nou în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor, aşa cum s-a întâmplat de trei ori în ultimele patru sezoane. Dacă până acum confruntările dintre londonezi şi "cormorani" au avut loc în semifinale, de această dată "bătălia" va avea loc cu o rundă mai devreme, în sferturi, conform tragerii la sorţi ce a avut loc, vineri, la Nyon.

Pentru Liverpool auspiciile par să fie dintre cele mai bune. "Cormoranii" au câştigat în acest sezon ambele meciuri din campionat cu Chelsea, 1-0 în tur şi 2-0 în retur. În plus, în cele trei întâlniri din Liga Campionilor, Liverpool s-a impus de două ori, iar o dată a câştigat chiar trofeul, în sezonul 2004/2005.

Atunci, Liverpool s-a calificat în ultimul act al Ligii după 0-0 în tur şi 1-0 în manşa secundă, iar apoi "cormoranii" au câştigat trofeul după o finală de poveste cu AC Milan, în care s-au impus la loviturile de departajare, după ce reveniseră de la 0-3.

După un an de pauză, cele două formaţii au căzut din nou împreună în semifinale, în stagiunea 2006/2007, iar confruntarea a fost câştigată tot de Liverpool, la loviturile de departajare, după ce în tur Chelsea a câştigat cu 1-0, iar în retur Liverpool s-a impus cu acelaşi scor.

Ultima oară, cele două formaţii s-au întâlnit în ediţia trecută a Ligii Campionilor, când a fost rândul celor de la Chelsea să se impună. După o remiză în tur, londonezii au câştigat manşa secundă cu scorul de 3-2, după prelungiri, şi au ajuns în finală, unde au pierdut, însă, în faţa celor de la Manchester United.

Manchester United - FC Porto, încă un duel reeditat

Şi confruntarea dintre deţinătoarea trofeului Ligii Campionilor, Manchester United, şi FC Porto este un duel reeditat în Liga Campionilor. Ultima oară când cele două formaţii s-au întâlnit în Liga Campionilor, FC Porto a câştigat competiţia. Se întâmpla în sezonul 2003/2004, iar United şi Porto s-au întâlnit în optimile competiţiei.

Pe atunci, la Porto antrenor era Jose Mourinho, iar lusitanii au trecut de "diavolii roşii" cu scorul general de 3-2 (2-1, 1-1). După ce s-au descotorosit de englezi, cei de la Porto au mai trecut de Lyon, în sferturi, şi de Deportivo La Coruna, în semifinale, pentru ca în ultimul act al competiţiei să-i învingă la scor de neprezentare, 3-0, pe cei de la AS Monaco.

Partidele din prima manşă a sferturilor se vor disputa pe 7/8 aprilie, iar jocurile retur sunt programate pentru 14/15 aprilie.

Liverpool va juca returul cu Chelsea pe data de 14 aprilie, după ce "cormoranii" au cerut UEFA ca meciul să nu fie programat pe 15 aprilie, când se vor împlini 20 de ani de la tragedia de pe Hillsborough. Solicitarea celor de la Liverpool a fost făcută dinainte de a se califica în sferturi.

Pe 15 aprilie 1989, 96 de susţinători ai grupării Liverpool, între care şi un văr al lui Steven Gerrard, au decedat în urma unei busculade produse pe arena Hillsborough, din Sheffield, în timpul unui meci cu Nottingham Forest, din semifinalele Cupei Angliei.