MENIU

Cercetătorii au alcătuit lista animalelor dispărute ce pot fi reînviate

Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail

Dodo va trăi din nou. La fel şi alte creaturi din trecut, precum tigrul cu dinţi-sabie sau chiar omul Neanderthal. Revista New Scientist a alcătuit o listă a animalelor ce ar putea fi reînviate în următorii ani. În prezent acest lucru nu este posibil, întrucât până şi cei mai buni cercetători sunt depăşiţi de situaţie.

Totul va fi însă posibil peste câţiva ani. Cine se gândea, acum 50 de ani, că acum vom putea citi instrucţiunile pentru crearea oamenilor sau clonarea animalelor?

Animalele alese pentru "reînviere" au dispărut în ultimii 100.000 de ani, prin urmare dinozaurii nu sunt vizaţi, dar cresc astfel şansele de a găsi un ADN intact pentru analize.

Reţeta reînvierii cere şi o specie înrudită care să trăiască acum pe Pământ, pentru a juca rolul de mamă surogat, donându-şi oul şi pântecele pentru a duce proiectul la capăt.

"Lista învierilor" nu este însă complet susţinută de către ştiinţă. Ea ia în calcul şi alte elemente precum... carisma animalelor.

Lista reînvierilor

1. Mamutul lânos

Această creatură gigantică a apărut acum aproximativ 4.8 milioane de ani, dar a dispărut în mod misterios acum 5.000 de ani, posibilele cauze fiind schimbările climatice sau vânătoarea. ADN-ul lor a fost deja decodat, şi dacă ar putea fi transformat într-un material "proaspăt", creaturile ar putea fi clonate folosind ca mamă surogat elefantul african.

2. Dodo

Distrugerea habitatului şi vânătoarea au condus pasărea dodo la dispariţie, în secolul 17. De atunci, a devenit simbolul speciilor dispărute din cauza oamenilor. Dacă va fi găsit un ADN potrivit, va putea fi folosit pentru clonare pe mame-surogat porumbei.

3. Tigrul cu dinţi-sabie

Bestia cu colţi înfricoşători a dispărut acum 10.000 de ani, probabil din cauza schimbărilor din mediu sau vânătorii excesive de la sfârşitul ultimei Epoci de Gheaţă. ADN-ul păstrat în stratul de permafrost ar putea fi folosit pentru a crea clone, ce vor creşte într-un leu african.

4. Tigrul tazmanian

Bucăţi de ţesut al acestui marsupial care a dispărut în anii 1930 sunt păstrat în muzee dinîntraga lume. După ce va fi segmentat, ADN-ul va putea fi folosit pentru crearea clonelor, aduse pe lume cu ajutorul unei mame surogat din specia diavol tazmanian.

5. Glyptodonul

Un tatu de mărimea unui VW Beetle, glyptodonul se apăra cu o coadă cu ţepi, asemănătoare unei bâte. A dispărut acum 11.000 de ani. Nu există glyptodoni îngheţaţi, întrucât a trăit în America de Sud, aşa că ADN-ul ar putea fi găsit doar în nişte rămăşiţe foarte bine conservate în condiţii reci şi uscate, ca în peşteri.

6. Elanul irlandez

Elanul irlandez trăia odată pe pământurile Europei, avea 2m înălţime şi coarne întinse pe 4m. A dispărut acum 7.700 de ani. Cea mai apropiată rudă a sa este cerbul, dar este mult mai mic.

7. Ursul cu faţă-scurtă

În ciuda numelui său, ursul cu faţă scurtă, dispărut acum 11.000 de ani, făcea să pară urşii polari (cele mai mari carnivore în viaţă) drept... pitici. Există specimene de urs cu faţă-scurtă păstrate în permafrost de unde ar putea fi recuperat ADN. Cea mai apropiată rudă a sa este ursul cu ochelari din America de Sud.

8. Neanderthalul

Neandhertalul a dispărut acum 25.000 de ani, însă o rămăşiţă a genomului său va fi publicat anul acesta. Oamenii moderni ar fi surogaţii perfect.

9. Rinocerii lânoşi

Rinocerii lânoşi au dispărut acum 10.000 de ani. Multe specimene sunt păstrate în permafrost şi blana, coarnele şi copitele ar putea furniza ADN. Ironic, dar toate speciile de rinoceri moderni sunt pe cale de dispariţie.

10. Leneşul gigantic de pământ

Leneşul gigantic de pământ avea aproape şase metri înălţime şi cântărea aproximativ patru tone. A dispărut acum 8.000 de ani. Au fost găsite câteva specimene de leneşi din ziua de azi cu păr, dar găsirea unei mame surogat va fi o provocare întrucât cea mai apropiată rudă a sa, leneşul cu trei degete, este foarte mic pe lângă el.

11. Moa

Moa era o rudă îndepărtată a struţului, din Noua Zeelandă, şi a dispărut acum 508 ani. Ar putea fi posibil să fie introdus genomul de Moa într-un ou de struţ.

12. Gorila

Din păcate, gorila este una dintre cele mai ameninţate specii de pe Pământ. Dacă ar dispare, ar fi probabil prima specie care va fi adusă înapoi la viaţă. Clonele ar putea fi create cu ajutorul cimpanzeilor, cel mai probabil.