MENIU

Celule stem "magnetice" pentru inimi

Foto: descopera.ro mami.ro evz.ro
Foto: descopera.ro mami.ro evz.ro
Foto: descopera.ro mami.ro evz.ro

Atacurile cardiace şi alte afecţiuni vasculare ar putea fi tratate folosind în mod regulat injecţii cu celule stem magnetizate, spun experţii. În experimentele pe animale, acest tratament a dus la vindecarea celulelor bolnave.

"Deşi este nevoie de teste pe om, un mod de abordare similar s-a folosit în terapiile pentru suferinzii de cancer", a declarat Dr. Mark Lythgoe de la Universitatea din Londra .

Planul de tratament

Oamenii de ştiinţă britanici au acoperit celule bolnave cu particule magnetice minuscule. Ideea din spatele terapiei urmărite este de a avea cât mai multe celule stem în zona afectată. Când aceste celule stem au fost injectate în sânge, au putut fi controlate cu ajutorul unui magnet şi au fost aduse exact în zonele afectate.

Experimentele indică o localizare mult mai bună a afecţiunilor vasculare la şobolani. Aceste nanoparticule magnetice sunt aprobate deja în Statele Unite ale Americii unde sunt folosite în mod regulat la tomografii.

Dr Mark Lythgoe de la Universitatea din Londra spune că experimentele pe oameni ar putea începe în următorii câţiva ani. "Este fezabil ca atacurile cardiace şi alte afecţiuni vasculare să poată fi tratate folosind injectarea regulată cu celule stem magnetizate. Tehnologia ar putea fi adaptată pentru localizarea celulelor din alte organe şi ar asigura un agent folositor pentru injecţiile sistematice în oricare dintre tratamentele cu celule. Şi nu se limitează doar la celule - prin focalizarea anticorpilor sau viruşilor folosind această metodă, tumorile canceroase ar putea fi localizate mult mai rapid", adaugă Lythgoe.

Profesorul Peter Weissberg, de la Fundaţia pentru Inimă din Anglia, este de părere că această metodă ar putea ajuta medicii să aibă un acces mai facil la anumite zone ale corpului, în special în interiorul vaselor de sânge, unde presiunea este mare. "Sperăm ca această strategie să poată fi folosită pentru detectarea zonelor afectate de boală şi să îmbunătăţim şansele de a le repara."

"Deocamdată însă sunt efectuate cercetări pentru a se afla dacă, pe lângă localizarea rapidă şi exactă, această strategie chiar poate grăbi procesul de reparare a ţesuturilor afectate", mai spun oamenii de ştiinţă.



Mai multe articole despre:
tratament cancer celule stem atac cardiac