MENIU

Cel mai slab an din istorie, pentru naţionala de fotbal

Mutu şi Piţurcă au fost actorii unor performanţe istorice

România încheie 2009 pe locul 36 în clasamentul FIFA, după o cădere de patru poziţii în ultima lună. Este cea mai slabă clasare a noastră de când forul mondial întocmeşte o astfel de ierarhie.

FIFA a dat publicităţii ierarhia echipelor naţionale pe 2009, iar reprezentativa României, care a fost antrenată în acest an de Victor Piţurcă şi Răzvan Lucescu, ocupă locul 36. Prima poziţie este ocupată de campioana europeană, Spania.

În ceea ce-i priveşte pe tricolori, aceştia au 745 de puncte şi sunt devansaţi de naţionale precum a Irlandei, Ghanei, Slovaciei, Sloveniei, Australiei sau Bulgariei. Clasarea slabă a tricolorilor este pusă mai ales pe seama prestaţiilor slabe din prima parte a anului, plus ratarea calificării la Campionatul Mondial din 2010. România a început 2009 pe locul 21 în clasamentul FIFA, iar în februarie a înregistrat cea mai bună clasare (17).

În martie a urmat o cădere de patru locuri, iar în următoarele 4 luni România a staţionat pe locul 28. Iulie, august şi septembrie au înregistrat uşoare fluctuaţii pentru tricolori, iar în octombrie a ajuns pe cel mai slab loc din istoria clasărilor în ierarhia FIFA, 36. Cu toate acestea, am reuşit să ne menţinem în urna a doua valorică pentru tragerea la sorţi a preliminariilor pentru CE din 2012, urnă în care tricolorii au ocupat chiar ultima poziţie.

Primele clasate în ierarhia de final a FIFA sunt, în ordine, Spania, Brazilia, Olanda, Italia, Portugalia, Germania, Franţa, Argentina, Anglia şi Croaţia.