MENIU

Cel mai scump artist plastic în viaţă a realizat coperta ediţiei aniversare a "Originii Speciilor"

Foto: treehugger.com

Controversatul artist plastic Damien Hirst, autorul celei mai scumpe lucrări din istorie, a realizat coperta ediţiei care aniversează 150 de ani de la prima apariţie a cărţii ce a revoluţionat lumea ştiinţei şi filosofiei - "Originea Speciilor", a lui Charles Darwin, anunţă The Guardian.

Pictura, "Human skull in space", face parte din categoria "natură moartă", iar obiectele pictate conţin simboluri darwiniene. Prin folosirea unei tehnici tip "raze X", adică dezvăluirea structurii interne a obiectelor, Hirst se apropie şi mai mult de spiritul darwinian. "Cred că în pictura mea este conştientizată, modest, mintea analitică a lui Darwin şi curajul său de a pune la îndoială însăşi ideea existenţei şi a credinţei", a spus Hirst.

Hirst spune că este un iubitor al lui Darwin încă din copilărie. "Am primit o copie a Originii Speciilor cu mulţi ani în urmă de la un prieten şi mi-a plăcut la nebunie, în special părţile controversate, mai ales că am fost crescut într-un spirit catolic, care nu se potrivea spiritului meu critic, care chestiona absurda teorie creaţionistă. A fost o onoare sa pictez coperta cărţii, iar lucrarea Originea Speciilor se leagă mult de spiritul ştiinţific, aşa cum se întâmplă în majoritatea lucrărilor mele", a spus Hirst.

Cartea lui Darwin, care s-a vândut într-o singură zi la prima ediţie, va împlini 150 de ani pe 24 noiembrie.

Artistul britanic Damien Hirst este considerat o icoană a artei britanice, iar proiectele sale au făcut tot timpul deliciul presei prin controversele pe care le-a creat. Cu o avere de sute de milioane de lire sterline, Hirst este şi cel mai scump artist în viaţă, după ce lucrarea sa "Lullaby Spring" s-a vândut cu 19,2 milioane de dolari în 2007.

O altă lucrare celebră a sa este "The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living", este reprezentată de un rechin într-un bazin de formol, lucrare considerată de majoritatea criticilor de artă ca fiind imaginea iconică a artei englezeşti de după 1990.

În luna iulie a acestui an, Hirts a vândut, la celebra casă de licitaţii Sotheby's, lucrări în valoare de 70 de milioane de lire sterline, ceea ce reprezintă un record în istoria vânzărilor de artă.

Mai multe articole despre:
Damien Hirst copertă