MENIU

Cei opt ofiţeri ai ISU Dobrogea rămân în arest, a decis definitiv instanţa

Foto: hit.ro

Tribunalul Militar Teritorial a respins recursul celor opt ofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea împotriva instanţei inferioare, care le-a dat mandat de arestare pentru 29 de zile. Cei opt sunt anchetaţi de procurorii DNA pentru falsificarea examenului de admitere din 2007.

Inculpaţii au fost reţinuţi pe 12 mai, iar pe 13 mai, Tribunalul Militar Bucureşti a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile.

Printre aceştia se numără colonelul Niculae Andrei Gabriel şi maiorul Alexandrescu Gabriel, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, complicitate la infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, ambele în formă continuată.

Pe lista DNA se mai află locotenentul Bugnar Adrian Mihai, căpitanul Bugnar Marius Sorin, maiorul Datcu Costel, căpitanul Niculae Florin, locotonent-colonelul Creţu Sorin-Marius şi maior Deoşlea Liviu, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Procurorii DNA au precizat că, în zilele de 15-16 august 2007, cu ocazia desfăşurării probei scrise la concursul pentru încadrarea posturilor de subofiţeri, la specialitatea "servanţi - conducători auto", cei opt inculpaţi, membri ai comisiei de examinare, au încălcat metodologia de desfăşurare a examenului în scopul fraudării rezultatelor concursului organizat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, judeţul Constanţa.

Concret, a rezultat că inculpaţii, în calitate de ofiţeri corectori, au falsificat foi de concurs pentru un număr de 67 de candidaţi, dintre care 60 au obţinut nota maximă sau notă foarte mare la proba scrisă, fiind, în final, declaraţi admişi la examen.

La acelaşi examen, inculpaţii Niculae Andrei Gabriel şi Alexandrescu Gabriel au falsificat şi două procese-verbale de predare-primire a mapei cu lucrările de concurs.

Un număr de 27 de candidaţi care, deşi au obţinut peste media 7, au fost declaraţi respinşi, deoarece locurile acestora au fost ocupate de candidaţii ale căror foi de concurs au fost falsificate, s-au constituit părţi civile în procesul penal, solicitând contravaloarea veniturilor salariale pe care le-ar fi încasat în perioada în care urmau să fie încadraţi ca subofiţeri la I.S.U. Dobrogea.

Prejudiciul total estimat depăşeşte 1.000.000 de lei, sumă cu care au fost avantajaţi material candidaţii declaraţi admişi în urma falsificării lucrărilor de examen. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 12 mai 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore.

Mai multe articole despre:
DNA pompieri fraudă mită ISU