MENIU

Cea mai tânără alpinistă din România cucereşte şi Kilimanjaro

Foto: Club Montan Altitudine

Pe data de 7 iunie 2009, ora locala 10:45, alpinista româncă Crina Coco Popescu, în vârstă de doar 14 ani, a atins cel mai înalt vârf al Africii, Uhuru Peak, din masivul Kilimajaro, cu o altitudine de 5896m.

Membrii expediţiei s-au întors în ţară joi, 18 iunie.

Situat in Tanzania, Kilimanjaro, cu altitudinea maximă în Uhuru Peak - 5896m, este şi cel mai înalt vulcan din Africa şi cel mai înalt munte al continentului african. Ascensiunea Crinei Coco Popescu pe Kilimanjaro a transformat-o de asemenea în cea mai tânără alpinistă de la noi din ţară care a reuşit această performanţă.

Palmaresul Crinei Coco Popescu, anterior urcării pe Kilimanjaro, începând cu vârsta de 10 ani, implică ascensiunea vârfurilor: Dente del Gigante (4014m) şi Mont Blanc (4810m) în Alpi, Kalapatar (5545m) în Nepal, Kazbek (5047m) în Caucaz, Damavand (5761 m) şi Alam Kooh (4850m) în Asia Mijlocie, Ojos del Salado (6893m) şi Aconcagua (6962m), multe dintre acestea reprezentând premiere de vârstă.

Crina Coco Popescu este membră a Clubului Sportiv Montan Altitudine din Râşnov şi este însoţită în toate expediţiile de tatăl şi antrenorul ei - Ovidiu Popescu.

Crina Coco Popescu este membră a expediţiei africane organizată de Clubul Sportiv Montan Altitudine care a avut ca obiectiv atingerea celui mai înalt vârf de pe continentul african: Uhuru Peak - Kilimanjaro - 5896m.

Alături de ascensiunea pe varful Elbrus - 5621m (cel mai înalt vârf al Europei situat în Caucaz) programată în mai puţin de 3 săptămâni, ascensiunea pe Kilimanjaro face parte din ambiţiosul program "Seven summits" pe care Coco şi l-a pus ca obiectiv. "Seven summits" este circuitul celor mai înalte 7 varfuri de pe cele 7 continente şi este una dintre cele mai mari provocări ale unui alpinist. La mijlocul lunii iulie Coco va avea in palmares 3 dintre acestea: Aconcagua – cel mai inalt varf al Americilor, Kilimanjaro pentru Africa şi Elbrus pentru Europa. Urmează alte 4 vârfuri de pe 4 continente, cele mai redutabile fiind Everestul şi din Antarctica, vârf pe care a urcat un singur român, alpinistul David Neacşu.

Membrii expediţiei "Kilimanjaro 2009" sunt: Crina Coco Popescu, Ovidiu Popescu şi dr. Nicolae Scurtu.