MENIU

Cea mai mare eclipsă de Soare a secolului a fost vizibilă pe 22 iulie, în Asia şi Oceanul Pacific

FOTO: nasa.gov
FOTO: nasa.gov
FOTO: nasa.gov
FOTO: nasa.gov
FOTO: nasa.gov
FOTO: nasa.gov
FOTO: nasa.gov
FOTO: nasa.gov
FOTO: abdulhafiiz.files.wordpress.com

O eclipsă totală de Soare, a şasea din aceste deceniu, s-a produs pe 22 iulie. A fost cea mai lungă eclipsă a secolului XXI-lea, având o durată de aproximativ şase minute. Aceste fenomen solar se manifestă prin înlocuirea completă a Soarelui de către silueta întunecată a Lunii, lăsând vizibilă doar coroana solară.

Eclipsa a putut fi observată pentru prima oară în India, apoi Nepal, Bangladesh, Bhutan şi China, traversând Oceanul Pacific. Faza maximă a eclipsei a putut fi observată cu ochiul liber, binoclu sau telescop, atunci când Soarele a fost acoperit în întregime de Lună. În aceste moment, doar coroana solară a fost vizibilă.

Când partea vizibilă a fotosferei s-a micşorat, a apărut un fenomen secundar numit "mărgelele lui Baily". Titulatura a fost dată după ce s-a observat că razele Soarelui arată ca nişte mărgele, efect creat de lumina care ajunge la Pământ prin văile lunare, şi de lumina care este blocată, în acelaşi timp de munţii de pe Lună. Abia apoi a început faza totală însoţită de celebrul efect de inel, care lasă loc unei ultime străluciri foarte puternice.

 

 

Mai multe articole despre:
India Asia Oceanul Pacific eclipsa de soare