MENIU

CE va face recomandări pentru a evita propagarea gripei porcine la începerea şcolii

FOTO: airamerica.com

Uniunea Europeană va recomanda joi analizarea situaţiei fiecărei şcoli în parte pentru a decide eventuala închidere a instituţiilor de învăţământ, obiectivul fiind de a evita propagarea virusului gripei porcine la reluarea cursurilor, a anunţat miercuri o sursă apropiată dosarului citată de AFP.

Ministrul francez al educaţiei, Luc Chatel, a declarat miercuri într-un interviu acordat Le Figaro că este "dispus să închidă toate şcolile" din Franţa în cazul unei pandemii de gripă porcină. "Problema a fost discutată săptămâna aceasta, dar nu este rolul Comisiei să se substituie statelor", a declarat unul dintre purtătorii săi de cuvânt, întrebat despre poziţia franceză.

Experţii din cele 27 de ţări membre UE discută această problemă de mai multe săptămâni şi urmează să finalizeze miercuri o serie de recomandări privind începerea şcolii în toamnă. "Ei urmează în special să precizeze ce are sens şi ce nu are", potrivit sursei.

Marea Britanie a sugerat amânarea începerii şcolii până la sfârşitul lunii septembrie, pentru a încetini propagarea pandemiei. "Copiii nu sunt imunizaţi, sunt consideraţi unui dintre grupurile cu cel mai mare grad de risc în faţa noii pandemii şi sunt, în primul rând, unul dintre vectorii propagării sale", au subliniat experţii britanici într-o notă. 

Dar închiderea şcolilor ridică numeroase probleme, în special pentru activitatea economică, recunosc ei. 

Recomandarea la nivel european ar urma să se alinieze iniţiativei Franţei şi nu propunerii britanice de a amâna începerea cursurilor, a declarat sursa comunitară.

"Niciun prag nu a fost fixat pentru închiderea unei şcoli. Ne vom adapta la fiecare caz în parte", a explicat Luc Chatel. Ministrul a respins şi vaccinarea generalizată a copiilor.

Pentru a compensa închiderea unor şcoli, Franţa "a pregătit un plan de continuitate pedagogică", a adăugat el. "Este vorba de programe educative destinate elevilor" ale căror cursuri au fost suspendate, a adăugat el.

Recomandările aşteptate din partea Bruxelles-ului se referă şi la campania de vaccinare şi la reacţia autorităţilor aeroportuare faţă de călătorii care prezintă simptome de gripă porcină.