MENIU

Ce nu are Marea Britanie? Mezeluri bucovinene

Ion Baciu vinde mezeluri bucovinenen pe Calea Floreasca / FOTO: antreprenor.ro

O afacere de familie, pornită din creierul munţilor, din comuna suceveană Fundu Moldovei, a ajuns să fie apreciată pe plan naţional şi chiar internaţional. Preparatele lor din carne, 100% naturale, fără conservanţi şi aditivi alimentari, au fost gustate chiar şi de membrii Casei Regale a Marii Britanii şi de personalităţi din toată lumea.

\"Gustaţi mai întâi şi apoi vorbim: un cârnăcior, un muşchiuleţ sau nişte pastramă. La noi aşa se face\". Este sfatul cu care Ion Taran Baciu, un antreprenor din Bucovina, îşi primeşte clienţii în bătătura. Ion Baciu îmbie lumea, de peste zece ani, cu preparate tradiţionale din carne, pe care le afumă, în comuna Fundu Moldovei. Ar vorbi despre cotlete si pastrama de porc zile intregi. Îl recomandă şi miile de kilograme de bunătăţi tradiţionale gătite şi pregătite după reţete numai de el ştiute. Din ele se înfruptă deopotrivă şi moldovenii plecaţi la lucru în Spania sau Italia, şi bucureştenii care-l caută, săptămânal, la magazinul de pe Calea Floreasca.

La sfârşitul lui 2007, bucovineanul a fost invitat în Marea Britanie la o fermă susţinută de însuşi Prinţul Charles, pentru a-i învăţa pe micii producători britanici să prepare carnea de oaie în stil românesc. Experienţa, spune Ion Baciu, a fost pe cât de educativă, pe atât de distractivă.

\"În decembrie, înainte de sărbători, a venit la noi o doamnă din Marea Britanie. A gustat din produsele noastre şi ne-a propus să venim la ea în ţară să le arătăm fermierilor britanici cum preparăm noi carnea. Am acceptat, deşi credeam că e o glumă. În ianuarie 2008, am primit prin poştă biletele de avion, banii, tot! Surpriza mare a fost când am ajuns acolo că n-am găsit afumătoare, de bază la noi în Moldova. Am improvizat pe loc o afumătoare dintr-un vestiar vechi, din fier, şi le-am arătat oamenilor cum se face treabă la noi. Numai că a apărut o nouă problemă: lemnul de fag este cel mai bun pentru afumare, iar ei n-aveau. Am găsit până la urmă un localnic care avea un dulap vechi din fag, l-a taiat şi ni l-a dat nouă, cu rugămintea să-i dăm şi lui din ce facem noi acolo. Şi ne-a zis că a făcut cea mai bună afacere pe anul acela”, povesteşte Baciu.
Citeşte povestea lui Ion Baciu pe Antreprenor.ro

Mai multe articole despre:
mezeluri antreprenor Antreprenor.ro