MENIU

Cătălin Predoiu: Sunt sceptic că fără coduri adoptate am putea avea un raport bun în vară

foto: NewsIn

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus într-o intervenţie la postul public de televiziune că adoptarea codurilor "ne ajută la obţinerea unui raport foarte bune, dar aceasta nu a fost o condiţie irevocabilă din partea CE". Predoiu a anunţat că până la 15 mai vor fi adoptate Codul penal şi Codul civil, dar abia în toamnă va veni rândul Codului de procedură penală şi a Codului de procedură civilă.

Ministrul Justiţiei a făcut precizări cu privire la obiecţiile ridicate de anumite ONG-uri în legătură cu unele prevederi ale noilor coduri.

În legătură cu reducerea pedepselor pentru infracţiunile de corupţie, Cătălin Predoiu a apreciat că această problemă a fost rezolvată "în urma discuţiilor cu procurorul şef al DNA şi procurorul general".

Legat de avort, ministrul a spus că, în urma discuţiilor din Parlament, textul a fost "şlefuit". În ceea ce priveşte incestul, acesta va rămâne infracţiune "chiar dacă este comis între doi adulţi cu consimţământul lor.

"Nu s-a dorit crearea unui legi a presei prin prevederile introduse în Codul penal", a spus deţinătorul portofoliului Justiţiei în legătură cu obiecţiile aduse de mai multe ONG-uri la aceste prevederi.

Cătălin Predoiu a dat un răspuns afirmativ ferm la întrebarea dacă noile coduri vor fi adoptate până la 15 mai.  Ministrul a explicat alegerea acestei date  pentru adoptarea noilor coduri: oferirea posibilităţii factorului politic de a-şi pune amprenta asupra lor, dar şi necesitatea de a le avea. Totuşi, Predoiu a evitat să spună dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe aceste acte normative. 

În replică la acuzaţille că proiectele noilor coduri nu au fost supuse dezbaterii publice, ministrul Justiţiei a precizat că încă din 2006 au existat discuţii pe marginea lor. "Încă din 2003 se arăta că viitorul Cod penal rămâne o necesitate", a adăugat ministrul. 

Citeşte şi

Preşedintele Băsescu despre adoptarea codurilor: România are nevoie să facă paşi înainte în Justiţie

ONG-urile prezente la Cotroceni au cerut oprirea codurilor şi discutarea lor cu cetăţenii

 

 

Mai multe articole despre:
Codul Penal CE adoptare codul civil Cătălin Predoiu