MENIU

Cătălin Predoiu: Cel mai important obiectiv al Ministerului Justiţiei este adoptarea Codurilor de procedură

Foto: NewsIn

Ministrul Cătălin Predoiu a declarat joi, la Congresul Avocaţilor, că cel mai important obiectiv pe care Ministerul Justiţiei îl menţine pe agendă este adoptarea celorlalte două Coduri, de procedură civilă şi penală.

"Cel mai important obiectiv pe care îl menţinem în continuare pe agendă este adoptarea celorlalte două Coduri de procedură civilă şi penală, care să complinească proiectul început cu foarte mulţi ani în urmă, continuat cu mult vizionarism de către toţi miniştrii de Justiţie şi dus la capăt într-un mod cred că mai mult decât lăudabil de către cele două comisii speciale ale Parlamentului", a declarat Predoiu.

Ministrul a afirmat că vor fi făcute şi studiile de impact pentru cele două Coduri, urmând ca ele să fie extinse la toate cele patru Coduri, cel Civil şi Penal fiind deja asumate în Parlament. Declaraţia vine ca răspuns la criticile potrivit cărora MJ trebuia să facă aceste studii în momentul depunerii proiectelor de Coduri în Parlament. "Am fost destul de criticaţi în legătură cu absenţa acestor studii de impact înainte de adoptarea Codurilor de către Parlament. Motivul pentru care aceste studii s-au făcut şi se vor face după adoptarea codurilor este acela că trebuie să avem în vedere toate prevederile codurilor, aşa cum vor fi fost ele adoptate de către Parlament, trebuie să avem în vedere conţinutul normativ al tuturor Codurilor. Nu în ultimul rând, nu putem face un studiu de impact sectorial doar pe Codurile substanţiale, fără să avem şi Codurile de procedură. De fapt, ele vor cântări cel mai greu în aceste studii, pentru că vor contura competenţele şi de la competenţe vor contura necesităţile sistemului, în termeni de resurse umane şi resurse financiare, resurse logistice, etc", a explicat ministrul.

Cătălin Predoiu a spus că se aşteaptă ca şi în perioada următoare proiectele de Coduri de procedură civilă să fie supuse unui "tir de critici, de dezbateri, care este absolut firesc într-o societate deschisă".  "Dar invit mai accentuat de această dată membrii profesiei de avocat de a se implica în aceste dezbateri", a precizat el.

Un alt punct important pe agenda ministerului în perioada următoare este revizuirea strategiilor de reformă în justiţie.

Mai multe articole despre:
justiţie reforma coduri Cătălin Predoiu