MENIU

Câştiguri record pentru angajaţii de pe Wall Street

Foto: Cotidianul

În pofida angajamentelor de limitare a recompenselor scandaloase, bancherii şi brokerii americani se gratulează cu cele mai mari câştiguri din istorie: 140 de miliarde de dolari, scrie Cotidianul.

Angajaţii primelor 23 de bănci de investiţii, firme de brokeraj şi de speculaţii financiare vor depăşi astfel nivelul-record al bonusurilor din 2007, de 130 de miliarde de dolari, câştigând cu 20% mai mult decât în 2008 - „numai“ 117 miliarde. Fiecare angajat din sectorul financiar-bancar american va fi plătit în 2009, în medie, cu 143.000 de dolari, cu 2.000 de dolari mai mult decât în 2007, arată o analiză estimativă realizată de „Wall Street Journal“.

WSJ notează că impresionanta creştere a nivelului compensaţiilor, care se produce în timp ce economia este încă în recesiune, iar rata şomajului creşte spre 10 la sută, s-ar datora revenirii bursei, dezgheţării pieţei creditelor şi efectelor ajutorului guvernamental.

Până acum, autorităţile americane par să se fi concentrat doar pe descurajarea practicilor financiare riscante, lăsând băncile şi firmele financiare să hotărască singure „cât de mult este prea mult“.

Citeşte mai mult în Cotidianul.