MENIU

Cartierul general al forţei nucleare britanice poate fi văzut cu Google Earth - VEZI IMAGINE

FOTO: Realiatea.NET

Baza militară de la Faslane, Scoţia, care este cartierul general al forţei nucleare britanice, riscă să fie luată în vizor de terorişti, pentru că fotografii din aer ale acesteia pot fi văzute cu Google Earth, informează cotidianul Daily Telegraph în ediţia electronică.

Imagini detaliate ale bazei militare de pe râul Clyde din Scoţia sunt disponibile gratuit pe internet. Astfel, pot fi văzute cele două submarine clasa Vanguard staţionate acolo, precum şi zona specială Trident, aflată la câţiva kilometri, unde sunt depozitate focoasele nucleare.

"Facem tot ce putem pentru a ne proteja bazele, dar este imposibil să cotrolăm toate site-urile care furnizează imagini din satelit. Dacă cineva este într-adevăr hotărât să atace aceste locuri, până la urmă găseşte imagini şi nu putem face absolut nimic pentru a-l opri", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că cererile Guvernelor sunt respectate. "Ascultăm cererile guvernelor, dar nu comentăm asupra detaliilor acestor discuţii", a declarat el.

Potrivit The Sun, imaginile fuseseră anterior alterate de Google la cererea Guvernului britanic, dar au devenit clare în urma unei modernizări a programului. 

De altfel, pe Google Earth pot fi văzute şi imagini ale sediului MI6 de la Londra, pentru şi ale bazei de antrenament a forţelor speciale, SAS, de la Hereford.

În urmă cu doi ani, Guvernul britanic ceruse Google să altereze imaginile cu bazele britanice din Irak, după ce un terorist fusese arestat la Basra având asupra sa o hartă a bazei de la Shatt Al-Arab obţinută de pe Google Earth.

Programul poate fi folosit în diverse scopuri. Hamas a acuzat Autoritatea Palestiniană că a spionat în beneficiul Israelului militanţi ai mişcării în timpul conflictului din Fâşia Gaza, folosind în special Google Earth.
Mai multe articole despre:
Scoţia Google Earth MI6 sas