MENIU

Carnea de porc se scumpeşte cu 5 până la 8%

Foto: Realitatea TV

Carnea vândută în marile magazine se scumpeşte din această lună cu 5 până la 8%, anunţă Asociaţia Română a Cărnii. Deja carnea de vită s-a scumpit cu 15-20 de procente. Micii comercianţi din pieţe au crescut, însă, şi mai mult preţurile. Nici lactatele şi fructele nu sunt scutite de scumpiri.

Marii comercianţi importă mai mult de jumătate din necesarul de consum din Uniunea Europeană. Cum leul s-a devalorizat în raport cu euro, în ultimele două luni, cu circa 10 procente, firmele vor să-şi acopere pierderile înregistrate în această perioadă.

"Datorită devalorizării leului, fluctuaţiei leu-euro, există posibilitatea de creştere a preţurilor undeva între 5 şi 8%, în luna februarie", a declarat Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.

Între timp, s-a scumpit şi carnea de vită. Procentele variază, în acest caz, de la marii la micii comercianţi.

"Anul acesta, în luna ianuarie, a fost o creştere între 15 şi 20% la preţul cărnii de vită. Pentru că nu este carne de vită suficientă şi pentru că cererea e mai mare decât oferta", a adăugat Sorin Minea.

Asociaţia Română a Cărnii susţine că aceste majorări se vor simţi pe piaţă, treptat, la toţi comercianţii, în următoarele două luni.

Mai multe articole despre:
carne comercianţi scumpiri