MENIU

Cancerul la bărbaţi este diagnosticat, în majoritatea cazurilor, mult prea târziu, spun medicii

Foto: NewsIn

Cancerul în rândul bărbaţilor este diagnosticat, în majoritatea cazurilor, mult prea târziu, una dintre cauze fiind aceea că pacienţii de sex masculin sunt mai reticenţi decât femeile la contactul cu medicul, potrivit specialiştilor în domeniu.

În general, bărbaţii nu merg la medic pentru a raporta simptomele, ceea ce conduce la diagonosticarea tardivă a bolii, au arătat medicii prezenţi joi în Capitală, la conferinţa cu tema "Cancerul la bărbaţi - prevenţie, depistare, tratamente".

În plus, bărbaţii sunt mai puţin dispuşi decât femeile să-şi schimbe stilul de viaţă, în ciuda faptului că obezitatea şi fumatul sunt factorii care contribuie cel mai mult la apariţia cancerului, au mai subliniat specialiştii.

Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer la bărbaţi, care cauzează, zilnic, peste 250 de decese în Europa.
"Obezitatea asociată cu diabetul reprezintă un risc crescut de cancer", a precizat medicul Constantin Ionescu Târgovişte.

Un alt specialist prezent la conferinţa organizată la Bucureşti, prof. dr. Irinel Popescu, a subliniat că prevenţia şi depistarea cancerului la bărbaţi sunt în prezent posibile în mai mare măsură decât erau până nu demult. În privinţa cancerului pulmonar - cea mai frecventă cauză de deces în ţările dezvoltate, rolul fumatului este atât de bine dovedit, încât renunţarea la fumat este un mijloc de prevenţie foarte eficient. 

Directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, dr. Daniel Popescu, a declarat, cu acelaşi prilej, că anumite afecţiuni grave, printre care şi formele de cancer în rândul bărbaţilor, au început să fie interesante şi din punctul de vedere al acoperirii populaţiei.

"Cancerul a devenit o problemă de sănătate publică - vârsta a II-a şi a III-a reprezintă cea mai mare pondere a populaţiei, iar creşterea speranţei de viaţă duce la apariţia unor afecţiuni care nu erau atât de numeroase şi frecvente până acum. Cancerul de prostată este o afecţiune care poate fi prevenită, iar o simplă examinare anuală poate îndepărta această afecţiune gravă", a spus Daniel Popescu.

Riscul îmbolnăvirii de cancer la barbaţi este cu 16% mai mare decât la femei, mai spun specialiştii. Dacă se exclud tipurile de cancer specifice pentru sexe, cum ar fi cel de prostată sau de sân, se evidenţiază faptul că riscul de îmbolnăvire este cu 60% mai mare la bărbaţi, iar mortalitatea, cu 70% mai ridicată.

Mai multe articole despre:
medici bărbaţi studiu cancer diagnostic târziu