MENIU

Calitatea învăţământului de la Oxford şi Cambridge este ameninţată de un deficit de finanţare

Foto: wikipedia.org

Unele dintre marile universităţi britanice, inclusiv Oxford şi Cambridge, atrag atenţia că statutul lor de instituţii mondiale de prima mână este ameninţat, pentru că se confruntă cu deficite de până la 7.000 de lire sterline pentru un student în ceea ce priveşte educaţia, scrie Financial Times.

Mai multe insituţii membre ale Russell Group, ce reuneşte 20 de universităţi din Marea Britanie care primesc două treimi din granturile de cercetare şi finanţare pe contracte din ţară, au declarat, pentru Financial Times, că prăpastia dintre finanţarea guvernamentală şi costul efectiv al educaţiei nu poate fi acoperită fără compromiterea calităţii.

Avertismentul universităţilor, inclusiv Oxford şi Cambridge, survine în contextul în care miniştrii pregătesc o revizuire a regimului taxei pentru educaţie, când guvernul condus de Tony Blair a determinat adoptarea legislaţiei ce permitea universităţilor să majoreze taxele percepute studenţilor, în ciuda opoziţiei multor parlamentari laburişti.

Reprezentanţii Oxford au declarat că universitatea "subvenţionează" studenţii cu sume cifrate la "circa 60 de milioane de lire sterline pe an", din cauza diferenţei ample dintre finanţarea guvernamentală de circa 8.000 de lire sterline şi costurile medii ale educaţiei, de 15.000 de lire sterline pe an.

Reprezentanţii universităţii Oxford au declarat că deficitul în ceea ce priveşte finanţarea "diminuează capacitatea noastră de a investi mai mult în cercetare şi infrastructură, ceea ce este vital, dacă vrem să fim în continuare una dintre cele mai bune universităţi din lume".