MENIU

C. Predoiu: Sunt mulţumit de activitatea DNA

Foto: cotidianul.ro

"Dacă aş fi fost nemulţumit de activitatea DNA, s-ar fi auzit pentru că ministrul Justiţiei are pârghii pentru a-şi manifesta critica faţă de o instituţie sau de alta. Politica de comunicare a DNA merge mult mai bine dupa părerea mea", a declarat, la Realitatea FM, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei.

Raportul pe justiţie prezentat, miercuri, de Comisia Europeană, nu recomandă activarea clauzei de salvgardare, care mai putea fi aplicată până la sfârşitul anului, însă continuă monitorizarea României până când sistemul judiciar va funcţiona corect, iar clasa politică va susţine lupta anticorupţie.

România a făcut progrese în reforma justiţiei faţă de anul trecut, când Comisia era îngrijorată de ritmul reformelor, dar constată că implementarea acestor reforme este încă fragilă, parţial din cauza presiunii politice.

Comisia Europeană recomandă României să consolideze rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în unificarea jurisprudenţei, inclusiv prin simplificarea procedurii în cazul recursurilor, precum şi prin elaborarea de orientări privind pedepsele pentru corupţie.

În documentul Comisiei Europene, se face referire la faptul că procurorul general a introdus, activ, recursuri în interesul legii în faţa înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atacând hotărâri care erau în contradicţie cu jurisprudenţa existentă, ceea ce a contribuit la o mai mare uniformizare a jurisprudenţei.

 

Ascultă interviul