MENIU

Business Standard: Jumătate dintre medici au peste 50 de ani

Foto: http://www.timpulgj.ro/arhiva/368/poze/computer%20doctori.jpg

Sănătate pe bani puţini şi cu medici vârstnici. Potrivit unei analize a colegilor de la Business Standard, aproape doi medici din trei se apropie de sfârşitul carierei, iar din urmă nu vin prea mulţi înlocuitori, pentru că sistemul îi plăteşte prea prost.

57% dintre medici au peste 50 de ani, 27% au între 40 şi 50 de ani, iar 16% au până în 40 de ani. Asta însemnă că 60% dintre medici vor fi depăşit 60-65 de ani în următorii 10-15 ani. Problema este că cei care ar trebui să le ia locul preferă să plece în străinătate.

Dintre cei 6.000 de medici care au plecat în ultimii trei ani, 80% au mai muţin de 40 de ani. Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, deficitul de specialişti a ajuns să se simtă chiar şi în centrele universitare, unde concentraţia de medici este de trei ori mai mare decât media pe ţară.

Conform informaţiilor furnizate de o companie de consultanţă, ţara noastră are doar 2,3 cadre medicale care au calificare superioară, pe când media Uniunii Europene este de 6,8. Chiar şi faţă de media est-europeană stăm prost, care este de 4,2 cadre la o mie de oameni.

Pe de altă parte, Vasile Astărăstoaie susţine că există un surplus de medici de familie, care după şase ani de medicină şi trei de rezidenţiat nu-şi găsesc loc de muncă. Iar cei foarte bine pregăţiţi prefer să plece în străinătate, unde câştigă de şase ori mai mult decât în ţară.

Conform statisticilor Ministerului Sănătăţii, în ultimii doi ani şi jumătate, 6.300 de medici au plecat să lucreze în străinătate, adâncind deficitul care există deja în această profesie.