MENIU

Bursa zvonurilor: PSD şi PD-L ar fi oferit liberalilor bani ca să renunţe la amendamente

Foto: banknote.ro

Dezbaterea bugetului s-a transformat într-un război al nervilor. Maşina de vot a coaliţiei PSD-PD-L, care are o majoritate de 70% în Parlament, este complet blocată de opoziţia liberală, care a paralizat lucrările cu mii de amendamente. Când a văzut că se îngroaşă gluma, puterea a încercat o tactică de anihilare a liberalilor blindaţi în amendamente.

Liderii PSD şi PD-L au căutat să-i momească cu bani pe liberali pentru a renunţa la dezbaterile pe buget, scrie Evenimentul zilei. Potrivit ziarului citat, premierul Emil Boc şi ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, ar fi pus joi pe masa liberalilor 4,5 milioane euro pentru a scurta dezbaterile pe buget. Soluţia ar fi venit de la Viorel Hrebenciuc, iar la tratative ar fi participat premierul, ministrul finanţelor, liberalii Relu Fenechiu şi Dan Radu Ruşanu.

Ca să renunţe la amendamente, fiecărui parlamentar liberal i s-ar fi oferit 50.000 de euro pentru lucrări în colegiul său. Suma totală pentru cei 93 de parlamentari liberali s-ar ridicat la 4,5 milioane de euro. Trocul ar fi fost acceptat de negociatorii PNL, dar preşedintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a opus categoric. Aşa că liberalii s-au întors în sală şi au continuat să-şi toace adversarii cu amendamente.

Imediat după acest eşec, pe holurile Parlamentului au început să circule informaţii despre un plan B al lui Viorel Hrebenciuc. Tactica acestuia: munca de lămurire de la om om la om. Scopul: să-i convingă pe liberali să plece de la lucrări, unul câte unul.

Într-un moment de neatenţie al liberalilor rămaşi pe metereze, mai puţini şi mai obosiţi, majoritarii ar urma să creeze un moment psihologic de confuzie şi să dea rapid votul final pe buget. Noua strategie pare să dea roade, pentru că numărul liberalilor s-a subţiat vizibil. În urmă cu 3 zile erau 90 prezenţi, joi 76 şi vineri doar 47. Absenţii urmează să fie răsplătiţi individual.

Mai multe articole despre:
PNL PSD mită euro amendamente PD-L