MENIU

Bulgaria a decretat stare de epidemie naţională din cauza gripei H1N1

Foto: wordpress.com

Ministerul bulgar al Sănătăţii a decretat vineri stare de epidemie naţională, din cauza gripei H1N1, care a făcut o a şasea victimă, şi a anunţat o serie de măsuri, printre care închiderea şcolilor pe perioadă nelimitată.

210 persoane la 10.000 sunt afectate de virus, peste pragul necesar decretării stării de epidemie naţională (200 la 10.000).

Şcolile vor fi închise de luni pe o perioadă nelimitată, iar autorităţile locale vor putea decide singure dacă vor închide şi creşele şi universităţile.

Bulgarilor li se cere să nu se ducă în locuri publice, ca teatre, cinematografe. Numeroase persoane care purtau măşti de protecţie puteau fi văzute în Sofia, unde temperatura a ajuns la 17 grade vineri.
Joi, Bulgaria a cerut Comisiei Europene să o ajute să cumpere de la statele membre 200.000 de doze de medicamente împotriva gripei H1N1. Bulgaria este singura ţară din UE care a adresat o astfel de cerere Bruxelles-ului, a spus comisarul european bulgar Meglena Kuneva.
Vineri nicio ţară nu răspunsese cererii Bulgariei.

Populaţia s-a plâns în ultimele zile de o penurie de medicamente ca Tamiflu sau Relenza în farmacii, care, de asemenea, nu mai au nici măşti de protecţie.
Mai multe articole despre:
Bulgaria epidemie gripă porcină H1N1