MENIU

Bugetul, măsurile anticriză şi reducerea personalului bugetar au fost discutate cu liderii confederaţiilor sindicale

Foto: NewsIn

Proiectul bugetului pe anul 2009, pachetul de măsuri anticriză şi propunerea de reducere a personalului bugetar din administraţia centrală cu 20% au fost discutate la Ministerul de Finanţe cu liderii confederaţiilor sindicale.

Guvernul a stabilit ca în şedinţa din 29 ianuarie să fie adoptată atât forma finală a proiectului bugetului de stat, a celui de asigurări sociale, cât şi pachetul de măsuri anticriză, potrivit unui comunicat remis joi, după şedinţa de guvern.

Proiectul de buget elaborat de Guvern prevede un nivel al veniturilor 32,1% din PIB, un deficit bugetar de 2% din PIB şi o creştere economică de 2,5%. Nivelul cheltuielilor nu a fost încă stabilit.

Planul de măsuri anticriză propus de Guvern conţine 74 de măsuri, principalele puncte din document vizând stimularea înfiinţării a cel puţin 50.000 de locuri de muncă în microîntreprinderi, dar şi stimularea activităţii IMM-urilor, a industriei auto şi a petrochimiei.

Pe de altă parte, Guvernul a decis ca circa 2.000 de posturi din aparatul central să fie restructurate, iar instituţiile vizate sunt ministerele, aparatul de lucru al Guvernului, agenţiile şi autorităţile din subordinea Guvernului şi ministerelor, potrivit unor surse guvernamentale. Potrivit aceloraşi surse, decizia a fost una politică, urmând ca miniştrii să vină ulterior cu propuneri, care se vor concretiza în acte normative. Posturile vizate de restructurare sunt doar cele ocupate, decizia nereferindu-se la cele vacante. Măsura are în vedere reducerea cu circa 20% a numărului total de posturi, astfel încât unele ministere ar putea să reducă posturile cu mai puţin de 20%, altele cu mai mult.