MENIU

Bugetarii de lux nu vor mai fi privilegiaţi şi la pensii, din 2010

Foto: RTV

De anul viitor, legea unică a pensiilor va introduce o singură formulă de calcul pentru toţi. Totuşi, pentru bani în plus, unii angajaţi ar putea să cotizeze la încă un pilon de pensii, pe meserii.

De anul viitor, românii ar putea cotiza la patru sisteme de pensii. Două de stat, două administrate privat. Vorbim astfel de sistemul public pe legea unică, sistemul pensiilor ocupaţionale, la care se adaugă pensiile private obligatorii şi pensiile private facultative. Sistemul pensiilor ocupaţionale va fi introdus pentru a compensa eliminarea pensiilor speciale.

Astfel, pensia parlamentarilor nu va mai fi de cel puţin de 40% din îndemnizaţia lunară, în funcţie de numărul de mandate. Şi nici poliţiştii nu vor mai avea o pensie egală cu 80% din veniturile pe ultimele şase luni.

Cel mai bogat pensionar din România este un fost magistrat. Lunar el primeşte 33.000 de lei. În România, peste 200 .000 de oameni beneficiază de legi speciale, atunci când le sunt calculate pensiile. Printe ei, magistraţi, poliţişti, parlamentari sau cei care au lucrat în serviciile speciale. Oficialii din ministere vor stabili principiile legii unice a pensiilor.

Tot prin legea unică, procentul de majorare a pensiilor va fi acelaşi atât pentru foştii parlamentari, cât şi pentru foştii agricultori.