MENIU

Bolnavii de SIDA ameninţă că vor ieşi în stradă dacă nu primesc medicamente

Foto: hivromania.ro

Bolnavii de SIDA spun că îi vor scrie preşedintelui Traian Băsescu şi ameninţă că vor ieşi în stradă dacă nu primesc medicamente, în condiţiile în care, fără acestea, ei riscă să devină imuni la schemele de tratament, a declarat şeful UNOPA, Cristian Roşu.

"Foarte mulţi pacienţi primesc doar anumite medicamente sau medicamente mai puţin eficiente. Sunt chiar pacienţi care nu primesc niciun medicament, iar rezistenţa virusului creşte la schemele de tratament pe care le-au urmat până acum. Cei peste 1.000 de bolnavi  încearcă să mai obţină medicamente de la Institutul "Matei Balş", însă acestea vor ajunge doar pentru alte trei sau patru zile. Din partea autorităţilor nu am primit niciun răspuns, aşteptăm o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac", a precizat preşedintele Uniunii Naţionale a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Cristian Roşu.

Potrivit şefului UNOPA, două companii farmaceutice au donat Spitalului "Victor Babeş" un stoc de medicamente pentru pacienţii bolnavi de SIDA , însă aceste medicamente sunt mai puţin eficiente.

Cristian Roşu a adăugat că reprezentanţii UNOPA, împreună cu cei ai Coaliţiei Reprezentanţilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), intenţionează ca, în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu, vor enumera toate problemele cu care se confruntă bolnavii cronici.

"Dacă autorităţile nu ne vor da soluţii concrete şi nu ne vor primi la un dialog real, vom ieşi în stradă", a conchis Roşu.

La sfârşitul lunii martie, în România erau înregistrate 11.430 de persoane infectate cu HIV/SIDA,  în ţara noastră manifestându-se o tendinţă de creştere a transmiterii bolii pe cale sexuală. Potrivit datelor Institutului Naţional de Boli Infecţioase, 9.372 de pacienţi au acces la servicii medicale, dintre care 280 de copii cu vârsta sub 14 ani. Dintre aceştia, 7.434 fac terapie antiretrovirală, 216 dintre ei fiind copii.


Mai multe articole despre:
SIDA bolnavi protest Traian Băsescu medicamente HIV