MENIU

Bolivia, o "Arabie Saudită" a erei postpetrol

Foto:Adevărul

Ţara sud-americană deţine jumătate din rezervele mondiale de litiu, principalul element din componenţa bateriilor automobilelor electrice. Companiile japoneze Mitsubishi şi Sumitomo, grupul sud-coreean LG şi cel francez Bollore au intrat în cursa pentru exploatarea zăcămintelor de litiu din Bolivia.

În ultimele luni, toate aceste companii au trimis reprezentanţi în capitala boliviană La Paz pentru a purta discuţii cu reprezentanţi ai guvernului Morales, în vederea încheierii unor contracte.

„Există lacuri sărate în Argentina şi în Chile şi un depozit promiţător în Tibet, dar Bolivia este premiul cel mare. Dacă vrem să fim o forţă în viitorul val de automobile şi de baterii care le alimentează, atunci trebuie să fim aici”, a declarat recent Oji Baba, director executiv la Mitsubishi, prezent în La Paz.

Fabricile de automobile din SUA, aflate în suferinţă din cauza crizei economice, îşi leagă şi ele speranţele de rezervele de litiu.

General Motors are proiecte de a lansa pe piaţă, la anul, modelul „Volt”, o maşină ce foloseşte o baterie cu ioni de litiu, dar are şi un motor normal. Nissan, Ford, BMW, dar şi alţi fabricanţi de automobile au proiecte similare.

 

Citeşte mai mult în Adevărul 

Mai multe articole despre:
Bolivia deşert la paz