MENIU

Boc s-a întâlnit cu românii din Italia

Foto: Realitatea.NET

"Statul român are obligaţii faţă de cetăţenii săi şi atunci când se află în afara graniţelor, aşa cum şi cetăţenii români din afara graniţelor au obligaţii faţă de statul român", a afirmat primul-ministru Emil Boc la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţilor de români din Italia.

Şeful Executivului a precizat că atât în cadrul primirii la Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI – lea, cât şi în discuţiile purtate cu omologul său italian Silvio Berlusconi, a abordat aspecte legate de situaţia românilor care trăiesc şi muncesc în Italia.

În acest sens, premierul Emil Boc a arătat că este preocupat de siguranţa cetăţenilor români din Italia şi de respectarea drepturilor lor, ca cetăţeni europeni. În ceea ce priveşte percepţia italienilor faţă de unii dintre cetăţenii români care trăiesc în Italia, premierul a declarat că la nivelul mass-media încă există o sensibilitate, însă momentul critic a fost depăşit.

Primul-ministru a prezentat reprezentanţilor comunităţii româneşti din Italia situaţia socială şi economică a României, subliniind faptul că actualul Executiv va continua reforma profundă a statului român, începută prin cele trei proiecte de lege asupra cărora Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Italia au solicitat primului-ministru continuarea Programului de predare a unor cursuri de cultură şi civilizaţie românească pentru copiii românilor din străinătate. Guvernul a luat deja decizia continuării acestui Program, având în vedere rolul său în păstrarea identităţii comunităţilor româneşti din străinătate, a arătat şeful Executivului.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii comunităţii româneşti au semnalat, de asemenea, unele disfuncţionalităţi legate de organizarea secţiilor de votare. În acest context, primul-ministru a afirmat că a luat deja decizia, la nivel guvernamental, privind organizarea unui număr mai mare de secţii de votare în Italia şi Spania, ţări în care există comunităţi de români numeroase.

De asemenea, participanţii la discuţii au pus întrebări legate de măsurile aprobate sau avute în vedere de Guvern pentru a facilita reintegrarea românilor specializaţi în diferite domenii şi care doresc să revină în ţară.
În acest sens, premierul a menţionat câteva măsuri. De pildă, prin legea educaţiei naţionale, a fost eliminat criteriul de vechime pentru promovarea cadrelor didactice în învăţământul superior, de la asistent la profesor universitar.

Reprezentanţii asociaţiilor de români din Italia au semnalat, de asemenea, unele disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor consulare de calitate şi obţinerea cardului european de sănătate, precum şi aspecte legate drepturile cetăţenilor români în ceea ce priveşte libertatea circulaţiei muncii.

Primul-ministru a precizat că aceste probleme vor fi analizate pentru a fi identificate soluţiile care se impun şi a transmis românilor care trăiesc în străinătate că „mai devreme sau mai târziu locul fiecăruia dintre noi este acasă, în România”.

Mai multe articole despre:
Emil Boc