MENIU

Boc, ministrul interimar al Educaţiei, are ca prioritate un proiect preferat al lui Miclea

Foto: realitatea.net

Premierul Emil Boc, interimar la Educaţie, a anunţat că se va ocupa în mod special de proiectul bibliotecii virtuale, care va conţine cele mai bune lecţii ale profesorilor, în condiţiile în care proiecte similare funcţionează deja în ţările europene, înlocuind chiar manualele clasice.

"Am un obiectiv foarte important, biblioteca virtuală. Asta ce înseamnă? Punem pe internet cele mai bune lecţii ale profesorilor pe cicluri de învăţământ, pe materii, orice elev din România să poată să aibă acces la cea mai bună lecţie predată în matematică, în geografie, în istorie, în fizică, în chimie. Trebuie începute aceste lucruri pentru că va conta enorm de mult ca în competiţia dintre profesori, dintre şcoli, dintre elevi, să aibă modele cum se poate preda la cel mai înalt nivel o anumită lecţie", a declarat Emil Boc.

Proiectul bibliotecii virtuale a fost prezentat de preşedintele Comisiei prezidenţiale pe educaţie, Mircea Miclea. "Lumea se schimbă, copiii de azi nu mai au aceleaşi preocupări cu generaţiile trecute, nu mai au aceeaşi minte. Nu ne putem preface că nu s-a schimbat nimic şi să ne plângem, în schimb, că elevii noştri nu sunt interesaţi de carte. Ei sunt interesaţi şi familiarizaţi cu informaţia multimedia. Din moment ce tehnologia ne oferă posibilitatea să le oferim elevilor explicaţii ştiinţifice susţinute de film, animaţie, modele dinamice şi tot ce poate oferi suportul multimedia, de ce să ne rezumăm la un text, o imagine şi nişte săgeţi?", a explicat Miclea.

În alte tări ale Uniunii Europene, inclusiv în ţări foste comuniste, cum ar fi Cehia sau Polonia, biblioteca virtuală înlocuieşte manualele clasice. În Olanda sau Norvegia, de pildă, profesorii au posibilitatea de a accesa online manualele pentru o varietate de discipline.

Un alt exemplu de politică descentralizată a materialelor didactice este Danemarca, unde profesorul îşi poate crea propriul manual, în funcţie de conţinuturile pe care le predă, cu condiţia ca materialele compilate să se încadreze în prevederile curriculare. În aceste condiţii, numai la o disciplină există peste 600 de materiale care îndeplinesc rolul de manuale.

La noi biblioteca virtuală va funcţiona concomitent cu manualele clasice, care vor fi concepute după o metodologie despre care editurile didactice spun că este prost întocmită şi duce la produse de proastă calitate.

Premierul Emil Boc are, de astăzi, funcţia de ministru interimar al educaţiei, după ce Ecaterina Andronescu şi restul miniştrilor PSD au demisionat, joi, în semn de protest faţă de revocarea din funcţie a ministrului de Interne, Dan Nica. Alături de miniştri, nu vor mai fi în funcţie consilierii personali ai acestora şi nici secretarii de stat social-democraţi.

Premierul Emil Boc a anunţat, după demisia în bloc a PSD-iştilor, că a decis să limiteze "starea de incertitudine", motiv pentru care a numit miniştri interimari, urmând ca în perioada următoare de 45 de zile să vină în Parlament cu un nou Executiv.