MENIU

Boc: Guvernul validează forma finală a memorandumului privind Nabucco, modificată prin negocieri

Foto: NewsIn

Premierul Emil Boc a declarat că Executivul trebuie să valideze în şedinţa din această seară forma finală a memorandumului cu privire la proiectul Nabucco, după ce au apărut modificări în urma negocierilor purtate în ultimele luni, iar textul acestuia trebuie aprobat şi de şeful statului.

"Faţă de ultimul memorandum pe care l-am aprobat în Guvern în baza negocierilor din luna mai, au intervenit în luna iunie şi la începutul lunii iulie negocieri punctuale pe câteva articole şi mai ales la regimul fiscal aplicabil Acordului, motiv pentru care avem nevoie de a valida în formă finală memorandumul, astfel încât mâine să fie semnat, evident şi după aprobarea lui de către preşedintele României", a declarat Boc, la începutul şedinţei de astăzi a Guvernului.

Guvernul s-a reunit începând cu ora 21:00, în şedinţă extraordinară pe tema proiectului Nabucco, în contextul în care premierul Emil Boc participă luni, la Ankara, la ceremonia semnării Acordului interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco şi a Declaraţiei politice comune a celor cinci state angajate în proiect.

Potrivit unui comunicat remis vineri de Guvern, premierul "va susţine poziţia oficială a României, ca stat angajat în realizarea proiectului Nabucco, atât în calitatea sa de membru al UE, dar şi în cadrul relaţiilor bilaterale cu statele de tranzit şi furnizoare".

Acordul interguvernamental va fi semnat şi de către reprezentanţii Austriei, Bulgariei, Ungariei şi Turciei.

Şeful Executivului va avea întrevederi bilaterale cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi cu emisarul special al SUA privind problematica securităţii energetice în Eurasia, Richard Morningstar.