MENIU

Boc:Guvernul nu e condus de PES, Executivul şi Preşedinţia vor face o propunere de comisar european

Foto: RTV

Premierul Emil Boc le-a transmis socialiştilor europeni că nu conduc Guvernul pentru a putea să-i propună lui Traian Băsescu să desemneze un pesedist pentru funcţia de comisar european şi că Executivul va face împreună cu Preşedinţia o propunere preşedintelui CE.

"Guvernul n-a primit niciun fel de scrisoare de la nimeni, iar Guvernul României nu este condus de Partidul Socialiştilor Europeni. Guvernul României, în colaborare cu instituţia prezidenţială, evident că va face instituţional propunere preşedintelui Barroso pentru comisarul european, în urma discuţiei din Guvern şi, evident, a acordului preşedintelui României, potrivit legii", a comentat Boc apelul socialiştilor europeni ca viitorul comisar din partea României să fie un reprezentant al PSD.

Liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Poul Nyrup Rasmussen, îi solicită lui Traian Băsescu să nominalizeze pentru postul de comisar european un "candidat social-democrat de top, cu o foarte bună reputaţie la nivel european".

"PES face apel la Preşedintele României să lase orgoliile deoparte şi să acţioneze în interesul românesc şi european prin nominalizarea, pentru poziţia de comisar european, a unui candidat social-democrat de top, cu o foarte bună reputaţie la nivel european, asigurând astfel o aprobare liniştită în Parlamentul European. (...) PES consideră că România -unde PSD a câştigat alegerile europene- trebuie să propună un candidat social-democrat pentru un portofoliu CE", se arată într-un comunicat al PES.

Coaliţia de guvernare de la Bucureşti nu a reuşit în cele nouă luni de existenţă să se pună de acord cu privire la portofoliul de comisar pe care România îl vizează şi nici asupra candidatului, vehiculându-se nume precum Dacian Cioloş, Vasile Puşcaş sau Adrian Severin, ultimii doi de la PSD. Cel mai nou nume vehiculat pentru acest post este chiar Cristian Diaconescu, unele surse politice precizând că acesta ar fi potrivit pentru portofoliul Extinderii.

De altfel, Diaconescu a declarat că pregăteşte bilanţul activităţii sale la MAE, prilej de speculaţii în media că ministrul are alt plan de carieră.