MENIU

Boc: Guvernul caută soluţii să încurajeze construcţia de la zero a imobilelor din "Prima casă"

Foto: RTV

Premierul Emil Boc a anunţat că zilnic se depun peste 100 de cereri pentru programul "Prima Casă", fiind până acum strânse 1.503 cereri, dintre care 1.263 soluţionate, şi că se caută soluţii pentru grăbirea procedurilor de aprobare a solicitărilor şi încurajarea construcţiei de la zero a caselor.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit vineri cu Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru a discuta stadiul în care se află programul "Prima Casă" şi posibilităţile de eficientizare a derulării acestuia.

Până acum, au fost 1.503 cereri depuse dintre care au fost soluţionate 1.263, a afirmat Boc, precizând că discuţia cu Şaramet s-a axat pe durata procedurilor de aprobare a creditului. "Sunt proceduri care presupun schimbul de documente între Fond şi bancă, între bancă şi Fond. Sunt opt zile care se pierd doar cu curieratul între Fond şi bancă, la care se mai adaugă şi procedurile de la bancă. Am promisiunea domnului preşedinte că termenul de analiză se va scurta cu cel puţin cinci zile şi că oamenii trebuie să ştie că lucrurile se vor rezolva", a declarat Boc la finalul întâlnirii.

Pe de altă parte, premierul este mulţumit de ritmul în care "Prima Casă" se desfăşoară, recordul de cereri depuse într-o zi fiind de 167.

Şaramet a precizat că va avea o discuţie cu băncile care finanţează programul privitor la durata procedurilor, dar şi la corectitudinea contractelor încheiate cu clienţii.  "Urmează să ne întâlnim săptămâna viitoare cu băncile pentru a armoniza procedurile. Azi am găsit o soluţie de a reduce cu patru-cinci zile procesul şi acţionăm în sensul renunţării la anumite etape. Identificăm în continuare anumite anomalii care pun în pericol contractul în evoluţia viitoare, pe 10-15 ani, şi atunci scopul nostru este să protejăm banul public şi să protejăm cetăţeanul", a spus Şaramet, refuzând însă se dea detalii. 

Boc a adăugat că Fondul trebuie să verifice dacă nu sunt introduce clauze suplimentare sau ascunse.

Preşedintele FNGCIMM le-a cerut celor care vor să-şi cumpere locuinţă prin "Prima Casă" să încheie precontracte cu o marjă de timp mai mare pentru finalizare achiziţiei din cauza procedurilor care trebuie îndeplinite. "Cetăţenii care vor să-şi protejeze propriile interese trebuie să înţeleagă că procedurile trebuiesc respectate şi că atunci când semnează precontractul cu vânzătorul să nu includă acel termen de 30 de zile astăzi uzual (...) Cer cetăţeanului ca acel contract de antecumpărare să aibă o marjă de cel puţin 45-50 de zile şi atunci va avea certitudinea că se va realiza", a spus Şaramet.

Boc a mai spus că se caută soluţii pentru a încuraja construcţia de la zero a caselor, existând doar 100 de cereri în acest sens. "Vrem să încurajăm în cadrul programului componenta aceasta care vizează construcţia de la zero a caselor care are un efect masiv de multiplicare în economie. Deocamdată, şi constructorii şi cetăţenii au o reticenţă să intre într-un asemenea program pentru că avansul se dă practic după ce lucrarea este făcută", a afirmat premierul, adăugând că se ia în calcul păstrarea unei părţi a garanţiilor de stat special pentru construirea caselor, parte ce va fi stabilită şi în funcţie de cerere. 

Mai multe articole despre:
Emil Boc Aurel Şaramet Prima Casă FNGCIMM