MENIU

Boc: Construcţia bugetului pe anul 2010 porneşte tot de la TVA de 19%

Foto: NewsIn

Premierul Emil Boc a declarat marţi, în Parlament, că în proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2010 este prevăzută menţinerea valorii TVA la 19%.

"Actuala construcţie a bugetului pe anul 2010 porneşte tot de la o taxă pe valoarea adăugată de 19%", a spus Boc în discursul susţinut în Parlament la dezbaterea moţiunii de cenzură.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat la finele săptămânii trecute că nu exclude o eventuală creştere a taxelor în viitor, inclusiv a TVA, pentru ca România să se poată încadra în ţintele de deficit bugetar convenite cu organismele internaţionale.

"Nu exclud majorarea TVA. Pentru viitor trebuie să discutăm despre reformarea veniturilor, cota unică, impozitul pe profit şi impozitul pe profit, şi de necesitatea ca dezvoltarea economiei acestei ţări să se facă pe baza veniturilor din economie, cu încadrarea în deficite. Dacă va trebui să o aplicăm (creşterea TVA, n.r.), vom vorbi cu experţii", a declarat Pogea, întrebat fiind dacă Guvernul analizează posibilitatea creşterii taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Ministrul a amintit că România are are una dintre cele mai mici ponderi a veniturilor în produsul intern brut, de 31-32%, cu circa 7% sub media Uniunii Europene.

Cu câteva zile înainte, Pogea declara că Executivul poate avea în vedere "o reformă a veniturilor", sugerând că în acest caz TVA ar putea fi majorată, iar nivelul cotei unice va fi menţinut.

"Putem avea în vedere inclusiv o reformă a veniturilor, pentru că face parte din pachetul de reformă. România astăzi are cel mai scăzut nivel al veniturilor publice din PIB, aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru, care ajung în jur de 40%. Va trebui să facem această consolidare fiscală, iar dacă va trebui să luăm una dintre măsuri, vom păstra în continuare cota unică (...) şi, dacă este posibil ca (la n.r.) una dintre taxe, în special TVA, să ne rezulte că avem un deficit, o vom prezenta public", a declarat Pogea, întrebat dacă are în vedere majorarea TVA.

Întrebat dacă în construcţia bugetară pe anul 2010 ar putea fi introdus un nivel majorat al TVA, ministrul a spus că rămâne de văzut dacă nivelul deficitului bugetar stabilit poate fi susţinut de actualele venituri bugetare.

Mai multe articole despre:
Emil Boc TVA buget de stat legea bugetului de stat