MENIU

BNR: Modificarea ordonanţei "lăcomiei" a evitat daune uriaşe pentru economie

Mugur Isărescu

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale (BNR) apreciază că recentele modificări la OUG nr. 114/2018 evită daune foarte mari pentru economie, potrivit minutei ședinței de politică monetară din 2 aprili, publicată marţi.

„Potrivit opiniei unanime, schimbările aduse OUG 114/2018 evită daune foarte mari pentru economie și satisfac cele trei cerințe formulate de membrii Consiliului așa cum au fost înaintate Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială și în discuții cu Guvernul", se spune în documentul BNR.

Pe de altă parte, Consiliul BNR a trage atenţia că noile prevederi complică, "în ansamblul lor, transmisia monetară, cu implicații asupra cadrului general al politicii monetare”.

Unii membrii ai Consiliului şi-au exprimat opinia că în noul context ar fi nevoie ca băncile comerciale să practice dobânzi mai mari la depozite”.

Pe de altă parte, evoluţia inflaţiei este un alt element care a atras atenţia conducerii BNR, în condiţiile în care, în interval de 3 luni, decembrie-februarie, rata anuală a inflaţie a crescut peste prognoză, de la 3,27% la 3,83%.

„Toate componentele majore ale IPC au înregistrat creșteri peste așteptări, determinante pentru accelerarea inflației fiind însă, în principal, evoluția prețurilor legumelor și fructelor și, în secundar, dinamica prețului produselor din tutun și cea a componentei de bază a inflației”, se precizează în minuta BNR

Dragnea anunță cum va fi modificată "Ordonanța lăcomiei"

Mai multe articole despre:
BNR Isărescu Dragnea teodorovici oug 114